Fredrik Wilhelmsson arbetar som renhållningsarbetare på Sobackens avfallsanläggning. Han hämtar sopor och hushållsavfall från bostäder på glesbygden. Soporna transporterar han sedan till Sobacken. Där tas avfallet emot för att vägas och registreras. Beroende på vad lasten består av dirigeras bilarna till olika ställen där lasten lossas. På Sobacken finns det tio sopbilar för hushållssopor varav tre är glesbygdsbilar, övriga kör producentavfall.
– Min dag börjar klockan 06.00. Då åker jag med glesbygdsbilen till mitt distrikt som bland annat är Sandhult, Hedared och Bredared för att hämta hushållssopor. På en dag hämtar jag cirka fyra ton hushållssopor. För dem som arbetar inne i stan, kan det bli hela tio ton sopor på en dag. Renhållningsarbetarna är en viktig yrkesgrupp för att samhället ska fungera. Hade vi inte hämtat soporna varje dag hade det varit kaos, säger Fredrik.
Som renhållningsarbetare händer det att man får se en del spännande saker längs vägarna. På landsbygden kanske man inte träffar på så mycket människor, men man kan till exempel stöta på en hel del djur.
– Strax utanför Bertilshult sprang en hel älgfamilj över vägen när jag kom åkande med sopbilen. Den ena älgen blev stående mitt på vägen i tio min, bara för att invänta en annan älg, berättar Fredrik.
Men arbetet kan ibland också vara tungt och fysiskt krävande. På många ställen måste man backa för att komma fram till tunnorna. Fredrik tycker att det framförallt kan vara utmanande vintertid om det är halt och fastighetsägaren inte har sandat, men det kan också finnas andra utmaningar i jobbet som att framkomligheten begränsas av överväxta buskar vid infarterna eller parkerade bilar.
– Det finns en del saker som fastighetsägaren enkelt kan göra för att underlätta för oss renhållningsarbetare. Om man flyttar fram kärlen och ser till att handtagen är vända utåt så kommer vi lättare åt dem, säger Fredrik.
När Fredrik är ute på sina rundor märker han ibland att det slarvas med påsarna. Många använder till exempel en ICA-kasse istället för de svarta och vita påsarna som är avsedda för matavfall respektive brännbart avfall. Att använda rätt påsar underlättar arbetet med sorteringen och dessutom är de svarta och vita påsarna gratis, påminner Fredrik.
Han började sitt arbete som renhållningsarbetare med ett sommarjobb 2013 och fick en tillsvidareanställning i oktober 2014, innan dess arbetade han som lagerarbetare och gruppledare på H&M. Fredrik trivs bra med sitt jobb.
– Jag är morgonpigg, arbetet är varierande, man får vara ute mycket och jag kan lägga upp rutten själv. Detta är det bästa jobb jag har haft, avslutar Fredrik.