Etikettarkiv: kranvatten

Ät mindre kött – både för dig själv och miljön

Max 500 gram rött kött och chark i veckan ska du äta om du vill minska risken för tjock- och ändtarmscancer enligt Livsmedelsverket.

Till rött kött räknas kött från nöt, gris och lamm och den senaste forskningen visar tydligt att rött kött och chark kan öka risken för cancer.
– Vårt råd är att inte äta mer än 500 gram rött kött och chark i veckan, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket. Idag äter tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige mer än så.

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Charkprodukter, till exempel korv och bacon, ökar cancerrisken ännu mer än vad rent rött kött gör så det ska du vara extra försiktig med.
– Det är tyvärr ingen tvekan om att det finns en tydlig koppling mellan rött kött och chark och risken att drabbas av den här typen av cancer, säger Rickard Bjerselius.

Bönor kan ersätta köttets järn och protein

Kött bidrar med många näringsämnen och är en viktig järnkälla, speciellt för barn, unga och kvinnor i fertil ålder. Kött bidrar också med protein, men det är inte svårt att få tillräckligt med protein även med mindre kött.
– Om man byter ut en del av köttet och korven mot fisk och baljväxter, som bönor, kikärter och linser, får man i sig både järn, protein och andra viktiga ämnen. Dessutom mättar de bra, säger Rickard Bjerselius.

Är det dåligt för miljön att äta kött?

Köttproduktion har en stor negativ påverkan på miljön samtidigt som viss produktion kan vara positiv. Den negativa delen är att köttproduktionen står för nästan 15 procent av de totala växthusgasutsläppen i världen. Nöt och får (idisslare) släpper ut stora mängder växthusgaser. Den positiva delen med köttproduktionen är att betande djur hjälper till att hålla naturbetesmarker öppna. Det gynnar hotade arter som är beroende av de öppna naturbetesmarkerna för att inte dö ut.

Välj svenskt ekologiskt kött i första hand

Naturbetesmark utanför Rångedala

I jämförelse med andra länder står sig svensk köttproduktion väl, både när det gäller djuromsorgen och användningen av antibiotika.
– Som konsument har man makt att välja. Lägg pengarna på kött som är producerat på ett hållbart sätt, och där man tagit hänsyn till hur djuren mår, säger Rickard Bjerselius.

Om du dessutom väljer ekologiskt kött så ökar fördelarna för miljön och troligtvis dig själv ännu mer. Kemiska bekämpningsmedel som påverkar den biologiska mångfalden negativt används till exempel inte i ekologisk produktion, mer blommande ogräs på åkrarna ökar den biologiska mångfalden eftersom de drar till sig fler insekter och de drar i sin tur till sig fler fåglar. Inga genmodifierade organismer sprids ut i naturen. Tycker du det är dyrt med ekologiskt kött? Ja, i jämförelse med utländskt kommersiellt kött från köttdjur som ätit besprutat foder och i många fall levt ett liv med sämre standard än de svenska ekologiska köttdjuren. Det är det vi betalar extra för, att djuren ska ha det bättre när de är i livet och för ett hållbart jordbruk utan gifter så att vi själva kan fortsätta leva ett bra liv på vår jord.

Jag vet att det är en kostnadsfråga för många, det är det för mig med, och pengarna räcker kanske inte till att äta ekologiskt kött varje dag. Men för de allra flesta är det nog inte en pengafråga egentligen, utan en prioriteringsfråga. Måste du ha ett sjunde par skor, en stor godispåse, 38 tv-kanaler, äta lunch ute och dricka buteljerat vatten, eller kan pengarna användas till ekologiskt kött istället? Det kanske räcker med de fyra par skorna som du redan har, en liten godispåse (eller bär?), de tv-kanalerna som du faktiskt tittar på och en glas kranvatten. I Sverige har vi ett utmärkt kranvatten som bara kostar några ören per liter.

Tänk om du ändrade litet på dina konsumtionsvanor samtidigt som du började äta mindre än 500 g rött kött så som Livsmedelsverket rekommenderar, då hade pengarna säkert räckt till att köpa ekologiskt kött. Tänk hur gott en ekologisk matlåda skulle smaka!

På Livsmedelsverket kan du läsa mer om miljösmarta matval.

8 goda skäl att dricka kranvatten

1. Närproducerat

Råvattnet som används för att producera dricksvatten i Borås tas främst från Öresjö. Vattnet renas i olika steg, bland annat med sedimentering och filter med aktivt kol.

2. Friskt vatten

Efter att vattnet har renats belyses det med UV-ljus, vilket ger ett friskt dricksvatten fritt från skadliga bakterier.

3. Härtappat

Kranvattnet produceras i Borås och transporteras till dig genom stadens vattenledningssystem. Förpackat vatten distribueras nästan uteslutande med lastbil, båt, bil eller flyg.

4. Klimatsmart

Produktion och avfallshantering av vattenflaskor är en stor miljöbov. Kranvatten är den klimatsmartes val.

5. Inget avfall

Kranvatten levereras fritt från förpackningar. Förpackat vatten däremot genererar enorma mängder urdruckna plastflaskor, vilka bidrar till den globala nedskräpningen.

6. 2 öre per liter

1 000 liter vatten för ca 21 kronor eller 1 liter vatten för ungefär 15 kronor? Valet är ditt.

7. Mmm….

Smaken är förstås individuell, men vi kan ändå med gott samvete säga att vårt kranvatten är ett friskt och välsmakande dricksvatten av högsta kvalitet. Smaksätt gärna med frukt och bär.

8. Inga tillsatser

Många vattenbolag hävdar att förpackat vatten är hälsosammare- än kranvatten, trots att det inte finns några studier som bevisar detta. Frågar du oss så tror vi att förhållandet är det motsatta. Vi vet att vårt kranvatten har en mycket bra naturlig mineralsammansättning. Analysrapport finns på vår webb.

Världsvattendagen

Leve Kranvattnet!

Idag fredagen den 22:a mars är det världsvattendagen. Vi är med i dag och under resten av helgen på hem- och trädgårdsmässan på Åhaga i Borås. Där kommer vi lyfta fram världsvattendagen och berätta om alla fördelar med att välja kranvatten före buteljerat vatten.

Här kan du se en film från WaterAid som handlar om hur viktig vattenfrågan är, klicka här.

Ny fontän på Stora Torget

Äntligen är sommarvärmen här!

Till er som behagar strosa omkring i centrala Borås har vi glada nyheter. Nu finns det en dricksvattenfontän på Stora Torget. I denna fontän kan ni släcka er törst med prima kranvatten direkt från vattenverket.

Till er som spenderar dagen utanför stadskärnan rekommenderar vi att ni fyller en vattenflaska hemma istället för att köpa vatten. Tusen gånger billigare och mycket bättre för miljön!

Loreen gillar Borås Kranvatten!

Borås Energi och Miljö är officiell dryckesleverantör till Borås populära Sommartorsdagarna®. Igår kväll stod Loreen på scenen inför ca 25 000 boråsare. Vilken energi Loreen hade! Inte konstigt med tanke på att Loreen fyllde på vätskereserverna med Borås Kranvatten före, under och efter showen.

Det finns många fördelar med att välja härtappat kranvatten före köpt buteljerat vatten. Borås kranvatten smakar bäst (enligt vår test i våras), inga onödiga transporter, inget emballage. Det är också otroligt billigt, 1 000 liter Borås kranvatten kostar mindre än 25 kr.

Gör som Loreen, drick Borås Kranvatten!