Etikettarkiv: Avfall

”Think big, start small and move fast”

”Think big, start small and move fast” säger Palus vice borgmästare Mr Tombolotutu och ler. Projektet Waste to Value in Palu, Indonesien, har blivit en ny milstolpe för Borås Waste Recovery, BWR, under 2014. Den 23 maj invigdes den efterlängtade anläggningen för deponigas på soptippen Kawatuna.

IMG_0333

Linda Eliasson, Borås Energi och Miljö, sitter i mitten.

IMG_0161

Palus vice borgmästare Mr Tombolotutu.

Anläggningen invigdes med pompa och ståt där borgmästare, guvernör, miljödepartementet och Svenska ambassaden var representerade.

Mediauppbådet täckte både nationell TV, radio och tidningar. Även vi från svensk sida hade med egen fotograf för att ta fram en film om projektet. Detta var den första anläggningen i Indonesien för deponigasutvinning med produktion av elektricitet. Genom ICLD-projektet BWR lyckats addera projektet med att bygga anläggningen där Tillväxtverket bidragit med 1,8 miljoner SEK och staden Palu har stått för resterande 3,6 miljoner SEK. Det är det svenska företaget Biogas Systems Nordic AB som levererat tekniken och varit på plats för att bygga upp och överföra kunskapen om och driftandet av anläggningen under våren 2014. Tanken är att personal i Palu framöver själva ska driva anläggningen där en gasmotor genererar ca 190 KWh i dagsläget.

Vid uppstart används den producerade elen till att driva gatlyktor och belysning till byggnader runt omkring  men man räknar med att den räcker till ytterligare användning så snart man hunnit koppla på. Representanten från Indonesiens Miljödepartement sa i sitt tal på invigningen att nu kommer Palu stå som exempel på förnyelsebar energi och hållbar utveckling i Indonesien. För BWR kommer detta utgöra ytterligare ett exempel (utöver biogasanläggningen i Sleman) på hur vår kompetens och erfarenhet inom avfallshantering kan göra stor nytta i utvecklingsländer.

IMG_0354 IMG_0340

I projektet har vi också inkluderat den sociala dimensionen genom att hålla dialog med Palus vice borgmästare om de människor som påverkas av anläggningen. Nämligen de waste pickers som bor och lever på soptippen. Palu stad bestämde sig för att satsa pengar på att bygga ett ordentligt hus med elektricitet så att de skulle få ett drägligt boende. De flesta av barnen behövde tidigare plocka skräp på soptippen för att vara med och försörja sin familj, men staden beslutade att budgetera extra för att dessa barn nu ska kunna gå i skolan istället.

Projektet är väl uppmärksammat i Indonesien men även i Sverige då SIDA har valt att använda det som ett gott exempel på svenskt bistånd i denna film.

/Linda Eliasson

Fota skräp

Fota skräp

Fiska skräp

Detta är helt klart det märkligaste (och roligaste) sommarjobbet jag har haft. Idag var vi  på återvinningscentralen Lusharpan för att fota skräp. Japp, du läste rätt, vi har fotat skräp. Skräp av alla de sorter; burkar, gips, kakel, frigolit, sten, krukor, flaskor, bord, cykel, olja, nagellack och så vidare. Vet inte om jag får säga vad vi ska ha skräp-bilderna till så vi låter det vara en hemlighet så länge!

Vilket är det konstigaste, bästa eller sämsta sommarjobbet du har haft och varför?

Värdet av en plåttunna

Vad är egentligen skräp, och när blir något värdelöst?

Landfill Harmonic visar på ett tydligt sätt hur vi kan ta tillvara på våra resurser och använda överblivna saker till något värdefullt.

Har du något som du inte har nytta av som kan bli värdefullt för någon annan?

I Borås finns det många organisationer som tacksamt tar emot saker du inte längre har nytta av.

Dags att byta till vinterdäck

Vintern närmar sig och det börjar bli dags att byta till vinterdäck.I och med detta vill vi passa på att upplysa om att man kan lämna in däck som sitter på fälg på våra återvinningscentraler.

Genom ett samarbete med arbetsmarknadsåtgärder på Återbruket i Borås kan vi på Borås Energi och Miljö ta emot däck på fälg utan att ta ut någon extra avgift för separering av däcken från fälgarna. Däcken lämnas till Svensk Däckåtervinning AB.

Av uttjänta däck gör man bland annat sprängmattor, fjärrvärme och använder det i finfördelad form till konstgräsplaner.  Det pågår även försök med att blanda in gummi i vägasfalt.

I Borås kan man lämna däck som sitter på fälg

Bilden är tagen på Lusharpans återvinningscentral i Borås

All plast återvinns i kretsloppsstaden Borås

All plast återvinns i Borås.

Under 2011 hanterade vi total 247 923 ton avfall på vår miljöanläggning på Sobacken. Av detta var ca 600 ton plast som vi återvinner på olika sätt.

Plasten (uttjänta produkter av plast, som exempelvis pulkor, snöskyfflar och trädgårdsmöbler) som kommer in på våra fem bemannade återvinningscentraler transporteras ut till Sobacken och där krossar vi plasten till småbitar. Därefter tar olika materialförädlare hand om plasten och omvandlar plastmaterialet till nya produkter.

Plasten från mjuka och hårda plastförpackningar som samlas in på stadens ca 80 återvinningsstationer hanteras av FTI (förpacknings och tidningsinsamlingen) som ser till att materialet återvinns till nya förpackningar.

Alltså, kan vi stolt säga att all insamlad plast i kretsloppsstaden Borås återvinns.