Etikettarkiv: Ackumulatortank

Vad är en ackumulatortank?

Ackumulatortank

Om du är boråsare har du säkert sett vår ståtliga 70 meter höga ackumulatortank som finns vid Ryaverket, strax utanför Knalleland i Borås. När det är mörkt lyser den i vackra färger men den gör faktiskt något mer än att bara se vacker ut.

Ackumulatortanken används för att lagra värme. Man kan jämföra den med en termos som håller kaffet varmt. Ackumulatortanken innehåller förstås inte kaffe, utan i den finns 37 miljoner liter vatten.

Miljön gillar ackumulatortanken

Det varma vattnet som ackumulatortanken fylls med kommer från förbränning av avfall och biobränsle. Nu när det är sommar och varmt ute går det till exempel inte åt så mycket värme om dagarna så då laddas ackumulatortanken med den överblivna värmen. På kvällen och natten när det blir kallare kan man använda den sparade värmen i tanken till fjärrvärmenätet istället för att starta en extra panna. Det gör att ingen värme går till spillo i onödan och utsläppen hålls minimala. När man tar energi ur ackumulatortanken tar man varmvattnet från toppen och pumpar ut det i fjärrvärmenätet och returvatten från fjärrvärmenätet pumpas in i botten så att volymen är konstant.

Är du sugen på att gå de 396 trappstegen upp på ackumulatortankens tak? Den 12:e september under Kretsloppsveckan så har du chansen! Håll utkik här i bloggen för mer information.

Gå upp på ackumulatortanken

 

Earth Hour

På lördag klockan 20.30 är det dags att släcka ner för årets Earth Hour. Att släcka ljuset en timme under Earth Hour är en viktig signal till världens beslutsfattare om att ta miljöfrågorna på större allvar. Förra året släckte mer än varannan svensk ljuset under Earth Hour tillsammans med hundratals miljoner människor över hela världen.

Vi på Borås Energi och Miljö kommer släcka ner Ackumulatortanken och vårt huvudkontor på Västerlånggatan.

Vad ska du släcka ner?

Vill du passa på att utnyttja att det blir mörkt i Borås kan vi rekommendera ett besök på Stora Torget. Under Earth Hour kommer Borås Astronomisällskap tillsammans med Borås Stad finnas på Stora Torget och visa bilder och ge möjlighet att med stjärnkikare spana ut i rymden. Kanske kan det ett besök på stora torget på lördag ge dig perspektiv på hur liten och känslig vår jord är.