Etikettarkiv: kretslopp

Biogas i Indonesien tack vare Borås

Frukthandlarna på marknaden i staden Yogyakarta i Indonesien kastade varje dag upp till tio ton rutten frukt på soptippen. Tills de fick en idé. ”Tänk om vi istället kunde tillverka biogas av våra sopor”. De sökte. Tekniken fann de i Borås.

– Den här måste kastas. Den har redan börjat ruttna, säger frukthandlaren Roshikin och klappar med handen på en av sina vattenmeloner.

Vi träffar honom på marknaden Gemah Ripah i staden Yogyakarta. Ett berg av vattenmeloner breder ut sig framför oss. Roshikin berättar att det är lågsäsong och att han därför måste kassera frukt varje dag när kunderna sviker.

Då: soptippen fyra mil bort – nu: biogas runt hörnet

Tidigare körde frukthandlarna mellan fyra och tio ton rutten frukt om dagen till soptippen fyra mil bort. Inte nu längre.

 Nu tar de istället fruktavfallet med skottkärran bort till marknadens egen biogasanläggning.

Där pressas det stinkande fruktberget till vätska som sedan blir till biogas. Biogasen används till att producera el. El som lyser upp marknaden.

– Det är jättebra. Vi sparar energi, slipper köra iväg våra sopor och tillverkar vår egen el, säger apelsinförsäljaren Rahaiju till oss.

Källa: Svt – Här blir rutten frukt el

Vill du veta mer om samarbetet med Indonesien? Under Kretsloppsveckan i Borås kommer det att hållas en föreläsning om projektet. Läs mer och anmäl dig via Kretsloppsveckans webbsida!

Nybytt – en smart köp- och sälj-app

Nybytt screenshot

Idag tipsar vi om Nybytt, en ny köp, byt och sälj-app som har en funktion som i alla fall inte jag sett tidigare – den geotaggar annonserna. På så sätt får man upp annonser i närheten och man kan även se dem på en karta!

Att sälja vidare saker som man tröttnat på eller inte behöver längre istället för att slänga dem gör alla glada. Säljaren blir glad när han eller hon får pengar för något, den som köper blir glad av ett bra pris och miljön blir glad när vi återvinner saker.

Appen är gratis och det kostar inget att lägga in annonser.

Ladda ner Nybytt här

Nybytt för Android
Nybytt för Iphone

Nu samlar vi in fruktavfall på återvinningscentralerna

Nu har vi återigen startat med insamling av fruktavfall på våra återvinningscentraler. Har ni för mycket fallfrukt i er trädgård som ni inte kan ta hand om?

Då är ni välkomna att lämna in ert fruktavfall på någon av våra återvinningscentraler.

Fruktavfallet är utmärkt att göra biogas av, förra året samlade boråsarna in fruktavfall som producerade 3000 normalkubikmeter biogas. Ungefär lika mycket som fem biogasbilar gör av med på ett helt år.

För mer information, vänligen kontakta vårt kundcenter tel. 020-97 13 00