Etikettarkiv: matavfall

224 000 ton mat och dryck spolas ner i avloppet varje år

En ny studie som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket visar att 224000 ton mat och dryck spolas ner i svenska avlopp varje år.

Innan jag fortsätter skriva måste jag bara säga en sak: KISS, BAJS och TOAPAPPER är det enda du ska spola ner i avloppet. Inga tops, nappar, matrester, tamponger, bomullstussar, hushållspapper… INGET ANNAT ÄN KISS, BAJS OCH TOAPAPPER!

Så, nu kan vi fortsätta med studien och den är också ganska upprörande och lite läskig. Hur många gånger i veckan häller du ut det där kalla, bortglömda kaffet i diskhon? Okej, jag ska erkänna att kaffe inte är det värsta du kan hälla ut – för avloppets skull, men det finns fler aspekter att ta hänsyn till, som till exempel att det går åt 140 liter vatten för att producera kaffebönor till en kopp kaffe och stora mängder ved eller olja för att torka kaffebönorna. 140 liter vatten är ungefär vad ett badkar rymmer. 

  • Kaffe/te: 38 procent
  • Mejeriprodukter: 25 procent
  • Drycker (exempelvis saft, läsk, vin, öl): 11 procent
  • Fast avfall som ris, pasta, flingor: 10 procent
  • Sås och soppa: 10 procent
  • Sött (glass, sylt mm): 2 procent
  • Övrigt flytande matavfall (exempelvis rått ägg och tomatpure): 4 procent

Källa: Naturvårdsverket

Det mesta vi slänger är sådant som blivit över från en måltid eller blivit för gammalt. Försök att spara det som blir över och frys in det som håller på att gå ut istället för att slänga det. Tänk även på att bara för att bäst före-datumet har gått ut så är det inte säkert att maten är dålig, det är därför det heter ”bäst före” och inte ”dåligt efter”, lukta, titta och smaka! OM du måste slänga mat, släng den i svarta påsen så gör vi om den till biogas. Men det är fortfarande tio gånger klimateffektivare att äta upp maten!

Vem vinner på att jag inte slänger mat?

Du! 30-50% av all mat som produceras i världen går förlorad samtidigt som ca 870 miljoner människor i världen är undernärda. För att klara av problem som klimatförändringar, vattenbrist, skogsskövling och utfiskning av haven krävs en hållbar livsmedelsproduktion och -konsumtion. Då säger det sig självt att vi inte kan slänga hälften av all mat!

Varför vinner du på att inte slänga mat då? Förutom alla klimatrelaterade aspekter så skulle du vinna på det för att om Sveriges matavfall skulle minska med 20% skulle det ge en samhällsekonomisk nytta på 9-16 miljarder kronor. Varje privatperson skulle spara 1600 kr om året.

Läs hela artikeln och mycket mer hos Naturvårdsverket – 224000 ton mat och dryck i avloppet

Mår du dåligt av att slänga mat?

Mår du dåligt när du slänger mat? I så fall är du inte ensam! En undersökning gjord bland över 4000 personer i norden visar att ca 70% får dåligt samvete när de slänger mat!

Att slänga mat är inte bara slöseri med pengar, det är slöseri med jordens resurser också! Här kommer sex tips på hur du kan göra för att slänga mindre mat.

  • Smaka, titta och lukta! Lita inte på bäst före-datumet. Bäst före innebär bara att tillverkaren/producenten garanterar att varan ska vara ätbar till ett visst datum, det innebär inte automatiskt att den är dålig så snart datumet har passerat. Ägg håller till exempel ca två till tre månader efter bäst före-datumet om de förvaras i kyl!
  • Om hårdosten har fått en mögelfläck så räcker det att du skär bort fläcken plus ungefär en centimeter extra runt om, du behöver inte slänga hela osten!
  • Bakterier trivs bäst i varm och fuktig miljö, så se till att hålla kylen torr och kall, ca 4-5 grader är lagom.
  • Kommer du inte att hinna äta upp maten i tid? Frys in den!
  • Planera! Titta i kylen: vad har du? Vad behöver du? Vad ska du äta idag? Vad ska du äta imorgon? Innan du köper mer mat för att få mängdrabatt, tänk efter, kommer du verkligen att äta upp allt?
  • Lägg saker med kort datum längst fram i kylen så att de inte blir bortglömda.
Källor: Släng inte maten, Livsmedelsverket & Siemens

Även den bästa kan göra fel och om maten ändå blir för gammal och inte går att äta så se till att slänga den på rätt ställe – i den svarta påsen! Matavfallet tas nämligen om hand och blir till biogas i våra anläggningar :)

Biogas ger lägre kostnader

 

Tankstation Borås.

Idag kan man tanka fordonsgas i Borås för 12,30 kr/Nm³ (inkl moms). Priset motsvarar ett bensinpris på 11,18 kr/liter.  Det innebär ca 23 % lägre bränslekostnader jämfört med bensin. 

Handelsnamnet på gasen som vi säljer på våra stationer är fordonsgas. Fordonsgas kan bestå av både biogas och naturgas. I Borås består fordonsgasen i snitt av ca 70 procent biogas. Vi gör biogas av allt matavfall som kommer från boråsarnas hushållsavfall. Det vill säga allt avfall från den svarta påsen.

Så här görs beräkningen för att kunna jämföra biogas med bensin:
En Nm³ (normalkubikmeter) biogas innehåller lika mycket energi som ca. 1,1 liter bensin. Dividera fordonsgaspriset med 1,1. Nuvarande pris motsvarar ett bensinpris på 11,18 kr/liter (12,30/1,1).

Om bensinen kostar 14,53* kr/liter ((14,53-11,18)/14,53) så är det i dagsläget ca 23 procent billigare att köra på fordonsgas i Borås än på bensin.

Ha en bra vecka, och tanka på (helst biogas)!

Fruktavfall blir biogas i Borås!

Fruktavfall blir biogas i Borås.

Även i år erbjuder vi boråsarna att lämna sitt fruktavfall på våra återvinningscentraler. Förra året samlade vi in 35 ton fruktavfall som vi omvandlade till biogas. Mängden biogas som kan utvinnas ur 35 ton räcker till att köra en biogasbil ett varv runt jorden! I år verkar det som vi kommer att samla in ännu mer fruktavfall. Bra jobbat!

Succé för öppet hus på Sobacken

Öppet hus på miljöanläggningen Sobacken.

I lördags hade vi öppet hus på vår miljöanläggning Sobacken. Ungefär 600 personer kom till Sobacken för att se hur vi hanterar avfall i Borås.

På Sobacken hanterar vi årligen ca 250 000 ton avfall allt ifrån hushållsavfall, farligt avfall och industriavfall. Besökarna fick bland annat se hur vi omvandlar matavfall till biogas och hur vi tar hand om brännbart avfall och farligt avfall.

Besökarna bjöds på fika och kunde antingen gå på guidade turer eller ta tåget igenom miljöanläggningen.

Även i år var vädret på topp och det verkade som besökarna gillade besöket på Sobacken.