Etikettarkiv: Borås Stad

Loreen gillar Borås Kranvatten!

Borås Energi och Miljö är officiell dryckesleverantör till Borås populära Sommartorsdagarna®. Igår kväll stod Loreen på scenen inför ca 25 000 boråsare. Vilken energi Loreen hade! Inte konstigt med tanke på att Loreen fyllde på vätskereserverna med Borås Kranvatten före, under och efter showen.

Det finns många fördelar med att välja härtappat kranvatten före köpt buteljerat vatten. Borås kranvatten smakar bäst (enligt vår test i våras), inga onödiga transporter, inget emballage. Det är också otroligt billigt, 1 000 liter Borås kranvatten kostar mindre än 25 kr.

Gör som Loreen, drick Borås Kranvatten!

Kranvatten VS buteljerat vatten

Vilket smakar bäst, kranvatten eller buteljerat vatten?

Att kranvatten är det vatten med den minsta miljöbelastningen är nog alla överens om. Inga transporter, inget onödigt emballage, inga tillsatser. Men vilket vatten smakar bäst? Kranvatten eller buteljerat vatten? I morgon är det världsvattendagen, det är en dag som vi på Borås Energi och Miljö kommer uppmärksamma. Vi kommer bland annat bjuda in till en test där vi reder ut begreppet, vilket vatten smakar bäst?

Ni som kommer till hem- och trädgårdsmässan på Åhaga i helgen fredag-söndag, har möjlighet att vara med i vår test, Kranvatten VS buteljerat vatten. Ni som är med i testet har möjlighet att vinna en svensktillverkad kolsyremaskin.

Hoppas vi ses i helgen på Åhaga.

Avfallssortering på SM

Miljöstation på SM

Just nu pågår JSM i längdskidåkning på Borås Skidstadion. Trots skiftande väderlek har arrangörerna fixat till fantastiska förutsättningar för tävlingen. Kul att Borås satsar på sådana här arrangemang!

Vi hjälper till med våra Event-stationer för avfallssortering. På tävlingsområdet har vi placerat ut ett antal av våra miljöstationer så både publik och deltagare kan sortera sitt avfall på ett miljöriktigt sätt.

Du vet väl att skidvalla ska sorteras som farligt avfall?

Mycket flis blir det…

Flis som är påväg att omvandlas till fjärrvärme.

 
2011 levererade vi 618 GWh fjärrvärme till boråsarna. Drygt 30 000 boråsare värms med fjärrvärme. Av allt vi eldar med står biobränsle, flis, för ca 60 %. Biobränslet består av skogsavfall som grenar, toppar och stubbar som mals ner till flis. Hur mycket flis använder vi då på ett år? Jo, vi använder ca 630 000 m3 (ca 540 GWh) flis på ett år.

Ni vet vår stora ackumulatortank? Flisåtgången på ett år motsvarar ungefär 17 st fulla ackumulatortankar.

Bioaskan som sedan blir kvar efter förbränningen sprider vi ut i skogen igen. Därmed återför vi näringsämnena igen till naturen. Ett ganska smart kretslopp eller hur?

Välmedicinerad fisk

Visst nappar det.

Läser i en artikel i Ny Teknik (nr 4, 25 jan 2012) att abborrar som simmar i vattnen utanför svenska reningsverk har upp till 23 läkemedel i sina kroppar. Antidepressiva mediciner, antibiotika och läkemedel mot diabetes bland annat. Medicinresterna lämnar våra kroppar med urinen och hamnar på reningsverken som idag inte är byggda för att klara av att ta hand om dessa ämnen.

För att rena avloppsvatten från läkemedel skulle det behövas ett extra reningssteg i reningsverken och idag finns inga generella krav på detta. En ny svensk teknik för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester testas och utvärderas nu vid Sjöstadsverket i Stockholm. Membrandestillationstekniken, som den kallas, går ut på att förånga vattnet och låta det passera genom ett membran som fångar upp de större läkemedelsmolekylerna. Om två år är utvärderingen klar och kanske kan detta vara ett effektivt reningssteg för framtidens avloppsreningsverk?

Tänk på att aldrig kasta läkemedel i soporna eller spola ner det i handfat, toalett eller vask. Överblivna läkemedel kan inte tas emot på återvinningsstationer eller återvinningscentraler utan ska lämnas i kassan på ett apotek.