Etikettarkiv: sopor

”Think big, start small and move fast”

”Think big, start small and move fast” säger Palus vice borgmästare Mr Tombolotutu och ler. Projektet Waste to Value in Palu, Indonesien, har blivit en ny milstolpe för Borås Waste Recovery, BWR, under 2014. Den 23 maj invigdes den efterlängtade anläggningen för deponigas på soptippen Kawatuna.

IMG_0333

Linda Eliasson, Borås Energi och Miljö, sitter i mitten.

IMG_0161

Palus vice borgmästare Mr Tombolotutu.

Anläggningen invigdes med pompa och ståt där borgmästare, guvernör, miljödepartementet och Svenska ambassaden var representerade.

Mediauppbådet täckte både nationell TV, radio och tidningar. Även vi från svensk sida hade med egen fotograf för att ta fram en film om projektet. Detta var den första anläggningen i Indonesien för deponigasutvinning med produktion av elektricitet. Genom ICLD-projektet BWR lyckats addera projektet med att bygga anläggningen där Tillväxtverket bidragit med 1,8 miljoner SEK och staden Palu har stått för resterande 3,6 miljoner SEK. Det är det svenska företaget Biogas Systems Nordic AB som levererat tekniken och varit på plats för att bygga upp och överföra kunskapen om och driftandet av anläggningen under våren 2014. Tanken är att personal i Palu framöver själva ska driva anläggningen där en gasmotor genererar ca 190 KWh i dagsläget.

Vid uppstart används den producerade elen till att driva gatlyktor och belysning till byggnader runt omkring  men man räknar med att den räcker till ytterligare användning så snart man hunnit koppla på. Representanten från Indonesiens Miljödepartement sa i sitt tal på invigningen att nu kommer Palu stå som exempel på förnyelsebar energi och hållbar utveckling i Indonesien. För BWR kommer detta utgöra ytterligare ett exempel (utöver biogasanläggningen i Sleman) på hur vår kompetens och erfarenhet inom avfallshantering kan göra stor nytta i utvecklingsländer.

IMG_0354 IMG_0340

I projektet har vi också inkluderat den sociala dimensionen genom att hålla dialog med Palus vice borgmästare om de människor som påverkas av anläggningen. Nämligen de waste pickers som bor och lever på soptippen. Palu stad bestämde sig för att satsa pengar på att bygga ett ordentligt hus med elektricitet så att de skulle få ett drägligt boende. De flesta av barnen behövde tidigare plocka skräp på soptippen för att vara med och försörja sin familj, men staden beslutade att budgetera extra för att dessa barn nu ska kunna gå i skolan istället.

Projektet är väl uppmärksammat i Indonesien men även i Sverige då SIDA har valt att använda det som ett gott exempel på svenskt bistånd i denna film.

/Linda Eliasson

Köp inte skräp – test

SYSAV har just nu ett enkelt test där du fyller i din ålder och ditt kön och sedan räknar den ut ungefär hur mycket ”skräp” du köper varje år. Även om det är svårt att få ett testresultat där man fyller i så få uppgifter att stämma så gav det ändå mig en tankeställare.

Mitt testresultat

Teknikprylar

Enligt testet ska jag ha ägt två mobiltelefoner och vid tillverkning av en mobiltelefon skapas 75 kg sopor. Det är bara det att jag nu är inne på min sjunde mobil, visserligen har en blivit stulen och en gått sönder efter bara någon månad, så det var inte ”meningen” att köpa sju, men fem hade jag nog haft ändå!

Om det blir 75 kg sopor av en telefon, då har mina sju orsakat 525 kg sopor! Det är väldigt mycket sopor i förhållande till mobilernas vikt som nog landar på ett knappt kilo totalt. Då tycker jag ändå att jag har haft mina mobiler tills de har blivit gamla och dåliga och jag faktiskt har varit i behov av en ny.

Hygienprodukter

Nästa punkt handlar om hygienartiklar. 5 hygienartiklar i månaden räknar de att man gör åt. Först tyckte jag att det lät mycket, men sedan började jag fundera på vad man egentligen har hemma: tandborste, tandkräm, deo, schampo, balsam, duschtvål, handtvål, handkräm, body lotion, ansiktsrengöring, ansiktskräm, rakhyvlar, parfymer, smink, hårprodukter, tops och så vidare i all oändlighet. Behöver jag allt det? Nja, det beror kanske på hur man definierar behöver. Helt klart är det i alla fall att det är många produkter och framförallt många förpackningar! Kom ihåg att sortera även de mindre förpackningarna, det gör skillnad.

Något annat som gör skillnad är vad som är i förpackningarna. I många fall går det bra att tillverka sina egna produkter av saker du har hemma i skafferiet. Då blir det färre förpackningar och det kan ofta vara lättare att få tag på ekologiska varor.

15 kg textilier

15 kg textilier köper jag tydligen per år, 8 kg av dem slänger jag i soporna, 3 kg ger jag bort till välgörenhet och 4 kg av dem har jag kvar. Jag kan ju säga att jag inte har en aning om det stämmer att jag köper så mycket kläder men jag slänger definitivt inte 8 kg av dem i soporna. Jag tycker verkligen inte om att slänga saker som det inte är något fel på, bara för att jag inte tycker om dem. Alla hela kläder jag inte vill ha eller behöver skänker eller säljer jag. Det skrämmer mig lite att siffran för vad jag slänger i soporna i testet är så hög eftersom det speglar genomsnittet. Vi måste alltså bli bättre på att återanvända kläder. Köp kläder på second hand och ge bort eller sälj kläder du inte vill ha! Eller lämna dem till The Wardrobe i Borås, det är som ett bibliotek, fast med kläder.

Maten

Var 5:e matkasse man bär hem slänger man på grund av att den blir för gammal. I mitt fall innebär det också att jag slänger 4296 kr om året i sjön genom att köpa för mycket mat. Det känns verkligen inte bra att slänga varken mat eller pengar och just det skrev jag om nyss – Mår du dåligt av att slänga mat?

Vill du göra testet?

Köp inte skräp-testet finns här! Vad får du för resultat? Tycker du att de stämmer? Vad kan du göra bättre och vad gör du redan bra?

Fota skräp

Fota skräp

Fiska skräp

Detta är helt klart det märkligaste (och roligaste) sommarjobbet jag har haft. Idag var vi  på återvinningscentralen Lusharpan för att fota skräp. Japp, du läste rätt, vi har fotat skräp. Skräp av alla de sorter; burkar, gips, kakel, frigolit, sten, krukor, flaskor, bord, cykel, olja, nagellack och så vidare. Vet inte om jag får säga vad vi ska ha skräp-bilderna till så vi låter det vara en hemlighet så länge!

Vilket är det konstigaste, bästa eller sämsta sommarjobbet du har haft och varför?