Etikettarkiv: Jul

Kanske är det inte ännu en pryl du behöver?

Nu står snart julen inför dörren. Julklappar, mat, resor, upplevelser… julen är ofta mycket av allt.

Själv skall jag sätta pepparkaksdeg i farmors röda gjutjärnsgryta. Samma recept och samma gryta som hon använt sedan bröllopsdagen någon gång i början på 40-talet. I över 70 år har den hängt med på pepparkaksbak, julgröt och söndagsstekar och mött fem generationer. Det är vad jag kallar hållbart. Inte bara att den hållit rent funktionsmässigt och troget levererat mat hela tiden. Nej, jag tänker också på den värme jag känner varje gång jag använder den. Minnena som framkallas och budskapet som följer med den. Om man köper bra saker och tar hand om dem behöver man inte handla så ofta. Det sparar både pengar och tid och ger mindre påverkan på miljön. Och när jag använder den så får jag den där sköna känslan av farmor och självklart slås jag också av den svindlande tanken, kommer mina barnbarn en gång att göra pepparkaksdeg i grytan?

Santa with bag of presentsI denna konsumtionens högtid är det ännu viktigare att tänka efter innan vi dras med i reklamens enträgna budskap om att köpa mer och billigare. Kanske är det inte ännu en pryl som du behöver.

Vet du egentligen vad som hände innan årets julklapp, råsaftcentrifugen, hamnade på hyllan framför dig? Producerades den under miljömässigt och socialt acceptabla former? Transporterades den långt med både båt och lastbil?  När en produkt produceras åtgår energi, vatten och råvaror, ofta av ändliga resurser. Resurser som vi idag tar från kommande generationer.

Ofta tröttnar vi efter ett tag och produkten tar plats och samlar damm ett tag i ett skåp innan vi beslutar oss för att slänga den. Elprodukter som ex. en råsaftcentrifug klassas med tanke på innehållet som farligt avfall. Det vill säga avfall som inte skall hamna bland det vanliga avfallet och som sedan måste omhändertas på ett särskilt sätt för att inte orsaka skador på omgivningen.

Samma resonemang gäller oavsett vad vi konsumerar, mat, kläder, möbler eller en bil. Det är viktigt att veta hur produktionen ser ut och vad produkten innehåller. Men den första jag tycker du skall fundera på är om det verkligen är något du behöver. Genom att tänka efter före sparar vi på jordens resurser och förebygger uppkomsten av avfall. Dessutom sparar vi pengar som vi kan använda till annat. Kanske kan du spara pengarna för att investera i en miljöbil. Eller kanske kan du hjälpa någon någonstans i världen som är i stort behov av rent vatten.

Förra året bröts trenden med en växande julhandel, enligt branschsiffror. Jag hoppas verkligen att vi ser en vändning i vår konsumtion även om allt tyder på en ökad julhandel i år. Vi blir inte lyckligare eller rikare av att konsumera, tvärt om. Spendera mer tid med dem du tycker om, ta en tur till någon secondhandaffär och handla begagnade julklappar. Passa samtidigt på att lämna de urvuxna skridskorna vidare till någon som behöver dem bättre.

Elenor Loyd
Miljöchef
Borås Energi och Miljö AB

Julspecial – öppettider och sortering

Foto: Cecilia Belfrage

Foto: Cecilia Belfrage

Tomten har gått vidare, alla julklappar är öppnade och det ligger julklappspapper, snören och kartonger överallt. Hjälp oss att återvinna dem!

  • Julklappspapper = pappersförpackningar, ÅVS
  • Presentsnören = vita påsen
  • Julgran = trädgårdsavfall, ÅVC. Om du sparar den till Tjugondag Knut så kommer vi  att ha julgransplundring på Ryaverket, mer info kommer snart!
  • Julmat = svarta påsen
  • Saknar du något? Kolla i Sorteringsguiden eller ladda ner appen Sortera smart till Android eller Apple

Öppettider ÅVC

Fredagen den 27 december är återvinningscentralen Lusharpan öppen för både allmänhet och företag 7-16. Julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen håller återvinningscentralerna stängt. I övrigt gäller ordinarie öppettider!

Öppettider Kundcenter

Mån-tors 8:00-16:00
Fre 8:00-15:00.
23, 27 och 30 dec håller vi öppet 9-15 och har lunchstängt 12-13.

Ändrade tömningsdagar i jul

Även tömningsdagarna ändras lite i jul, men de gör sig bäst på hemsidan: Ändrade tömningsdagar under jul- och nyårsveckan

God jul!

Sortera Smart: Skinkspad

Låt avloppsledningarna få en god jul genom att undvika att hälla ner skinkspadet i avloppet. I avloppet kan det lätt stelna i rören och orsaka stopp i fastighetens ledningar. Fastighetsägaren får själv bekosta rensningen och detta kan på sikt innebära att hyran stiger för de som bor i huset. Låt istället fettet svalna och lägg det sedan i den svarta påsen. Då blir det biogas som används som fordonsbränsle. Dubbel vinning!

Hur du ska sortera spadet från julskinkan och andra överblivna saker från julen hittar du i vår mobilapp Sortera Smart