Etikettarkiv: avfallshantering

Sveriges snyggaste miljöstation?

Miljöstation i Borås

Vilken underbar sommarmorgon det var i dag. Äntligen känns det som att sommaren är på G.
Nu har vi placerat ut våra evenemangsstationer runt om i centrala Borås. Visst är de snygga? Kan vi inte utnämna miljöstationerna till Sveriges snyggaste?

På Stora Torget, Sandwalls plats, Stadsparken och på Almenäs badplats kan du nu sortera ditt avfall i rätt fraktion tack vare de nya miljöstationerna.

Idag drar Sommartorsdagarna i gång på Stora Torget och nu har vi stärkt upp avfallshanteringen kring evenemanget med större och fler avfallskärl. Nu hoppas vi på publikrekord ikväll och att avfallet hamnar på rätt plats!

Borås Energi och Miljö är också Sommartorsdagarnas officiella dryckessponsor. Artister och back stage personal kommer att få njuta av Borås Kranvatten. ”Härtappat vatten från Borås. Naturligt och mjukt med inslag av mineraler”, kan det bli bättre?

All plast återvinns i kretsloppsstaden Borås

All plast återvinns i Borås.

Under 2011 hanterade vi total 247 923 ton avfall på vår miljöanläggning på Sobacken. Av detta var ca 600 ton plast som vi återvinner på olika sätt.

Plasten (uttjänta produkter av plast, som exempelvis pulkor, snöskyfflar och trädgårdsmöbler) som kommer in på våra fem bemannade återvinningscentraler transporteras ut till Sobacken och där krossar vi plasten till småbitar. Därefter tar olika materialförädlare hand om plasten och omvandlar plastmaterialet till nya produkter.

Plasten från mjuka och hårda plastförpackningar som samlas in på stadens ca 80 återvinningsstationer hanteras av FTI (förpacknings och tidningsinsamlingen) som ser till att materialet återvinns till nya förpackningar.

Alltså, kan vi stolt säga att all insamlad plast i kretsloppsstaden Borås återvinns.

Kretsloppstips i juletid

Miljövänligt fyrverkeri.

Här kommer några kretsloppstips så här i juletid. Först några sorteringstips:
Julklappspapper:  pappersförpackningar lämnas till återvinningsstationen. Dessutom kan du efter jul slänga julklappspapperet på våra bemannade återvinningscentraler.   
Presentsnören, lösa etiketter & julkortskuvert: slängs i den vita påsen
Kartong & wellpapp: pappersförpackningar lämnas vid återvinningsstationen. Stora kartonger av wellpapp lämnas på återvinningscentralerna.
Frigolit & plastförpackningar: plastförpackningar lämnas till återvinningsstationen.
Värmeljus & marschaller: metallförpackningar lämnas till återvinningsstationen.
Julgran: lämnas på någon av våra återvinningscentraler.
Glitter & julgranskulor: släng i den vita påsen.
Trasiga ljusslingor: elektronikavfall lämnas på någon av våra återvinningscentraler.
Ljusstumpar: släng i den vita påsen.

När det är dags att tillaga julskinkan tänk gärna på följande:
Undvik att hälla ner skinkspadet i avloppet. Om det hälls ner i avloppet är det risk för att det blir stopp i fastighetens ledningar då fettet stelnar. Låt istället fettet svalna så att det stelnar och lägg det sedan i den svarta påsen. Skinkspadet är perfekt då vi omvandlar matavfallet till biogas!

 God Jul och Gott Nytt År önskar vi på Borås Energi och Miljö!

Nominerade till ett miljöpris!

Recycling award 2011

Tidningen Recycling & Miljöteknik har nominerat oss till ett miljöpris. Priset utdelas till det företag eller person som på ett enastående och förtjänstfullt sätt verkat för att lyfta fram svensk avfalls- och återvinningsindustri till världsledande och satt fokus på svenskt kunnande inom detta område såväl nationellt som internationellt.

Det känns hedrande att vara en av tre slutkandidater till priset. Den första december får vi reda på om vi vinner utmärkelsen, nu håller vi tummarna!

Fruktavfall blir biogas i Borås!

Fruktavfall blir biogas i Borås.

Även i år erbjuder vi boråsarna att lämna sitt fruktavfall på våra återvinningscentraler. Förra året samlade vi in 35 ton fruktavfall som vi omvandlade till biogas. Mängden biogas som kan utvinnas ur 35 ton räcker till att köra en biogasbil ett varv runt jorden! I år verkar det som vi kommer att samla in ännu mer fruktavfall. Bra jobbat!