Etikettarkiv: Ackumulatortanken

Skönheten och miljökämpen

Ackumulatortanken i Borås.

Vi är givetvis glada att ackumulatortanken i torsdags vann Borås Stadsbyggnadspris 2012. Men ännu stoltare är vi över tankens miljönytta. Sedan driftsättningen 2009 har den sparat ca 3 000 ton
fossil koldioxid, vilket motsvarar en bilresa 375 varv runt jorden.

Skönhet och funktion i perfekt kombination!

Miljötanken som räknas

Utsikt från Ramnasjön.

Idag när solen värmer och det är ca 4 plusgrader gör ackumulatortanken fantastisk nytta både för miljön och ekonomin. I och med dagens milda väder kan vi ladda ackumulatortanken full med varmt fjärrvärmevatten. Vi räknar med att tanken är fulladdad framemot kvällen. Bränslena vi har använt i dag är avfall och biobränsle.

När vår ackumulatortank är fulladdad innehåller den ca 1700 MWh värme. Detta motsvarar ca 85 villors årsförbrukning av värme. Värmen som finns lagrad i ackumulatortanken kan vi sedan använda under natten och morgontimmarna då utetemperaturen sjunker och värmebehovet ökar från våra fjärrvärmekunder. På så vis kan vi undvika dyra och miljöförstörande bränslen som vi annars skulle vara tvungna att använda.

Så här fungerar ackumulatortanken

Ackumulatortanken i Borås.

I fredags hade vi en driftstörning på fjärrvärmen. Under ett par timmar levererade vi ut ca 70 gradigt fjärrvärmevatten istället för normala ca 95 grader. Vi fick då frågan från många kunder varför inte ackumulatorn kunde förhindra detta? Därför vill vi passa på och förklara hur ackumulatortanken fungerar och används.

Ackumulatorn är som en stor termos, som vi laddar med varmt fjärrvärmevatten. Det uppvärmda vattnet använder vi sedan när boråsarna har behov av värme och varmvatten. Vi laddar tanken när vi har tillgång till billigt och miljömässigt bra bränsle (biobränsle och avfall). Genom att använda ackumulatorn som en termos kan vi minska användandet av fossilt bränsle och minimera driftstörningar ut mot kund.  

I fredags använde vi värmen i ackumulatorn under hela driftstörningen och minimerade därmed störningen ut mot kund. Men den värmepannan som var ur drift i fredags är större än den effekt som vi kan få ut ur ackumulatortanken och därför blev det ändå en kundstörning. När det har varit som kallast de senaste veckorna har produktionskapaciteten gått åt för att tillgodose värmebehovet och det har inte gått att ladda ackumulatortanken fullt ut. Men nu håller vi på för fullt att ladda ackumulatorn så att vi är beredda inför de kommande kalla dygnen, det sägs att det ska bli ca 15 grader kallt…