Etikettarkiv: Återvinning

Avfallsplan för Galapagosöarna

Den 13 juni reste Linda Eliasson och Jessica Magnusson (SP) till Ecuador efter en inbjudan från deras Miljödepartement (Ministerio del Ambiente).

Resan bestod av att underteckna ett samarbetsavtal mellan Borås Waste Recovery, BWR, och Ecuadors Miljödepartement samt ett mellan Högskolan i Borås och Universidad Central de Quito.

Även paradiset har sin baksida. (Deponin på Isabela)

Även paradiset har sin baksida (deponin på Isabela).

Under resan samlades information om förutsättningar för att starta ett gemensamt projekt där målet är en avfallsplan för de tre bebodda öarna på Galapagos: Isabela, San Cristobal samt Santa Cruz. På Galapagos bor totalt ca 30 000 människor och besöks årligen av mer än 170 000 turister. Öarna är som bekant en nationalpark med unika naturvärden som inte får påverkas negativt av turism och annan exploatering.

sköld

Landsköldpaddor föds upp i reservat och släpps fria när de är tillräckligt stora.

ödla

Natur och djur lever nära människorna på Galapagos.

Just avfallshanteringen blir en känslig fråga eftersom det är ett ofrånkomligt problem som har stor miljöpåverkan. För tillfället finns källsortering (organiskt, återvinningsmaterial, restavfall) på öarna men det finns stor potential till utökad återvinning och energiutvinning. Man är också intresserade av förnyelsebar elproduktion från biologisk behandling då man idag importerar olja från fastlandet för att driva aggregat som producerar el.

BWR förväntas komma med ett projektförslag som ska röra utbildning med fokus på framtagande av en avfallsplan för Galapagos samt en förstudie för en biogasanläggning på en av öarna. Efter sommaren hoppas vi få positiv respons och kunna starta upp projektet som till att börja med ska pågå i ca 1 års tid.

/Linda Eliasson

Köp inte skräp – test

SYSAV har just nu ett enkelt test där du fyller i din ålder och ditt kön och sedan räknar den ut ungefär hur mycket ”skräp” du köper varje år. Även om det är svårt att få ett testresultat där man fyller i så få uppgifter att stämma så gav det ändå mig en tankeställare.

Mitt testresultat

Teknikprylar

Enligt testet ska jag ha ägt två mobiltelefoner och vid tillverkning av en mobiltelefon skapas 75 kg sopor. Det är bara det att jag nu är inne på min sjunde mobil, visserligen har en blivit stulen och en gått sönder efter bara någon månad, så det var inte ”meningen” att köpa sju, men fem hade jag nog haft ändå!

Om det blir 75 kg sopor av en telefon, då har mina sju orsakat 525 kg sopor! Det är väldigt mycket sopor i förhållande till mobilernas vikt som nog landar på ett knappt kilo totalt. Då tycker jag ändå att jag har haft mina mobiler tills de har blivit gamla och dåliga och jag faktiskt har varit i behov av en ny.

Hygienprodukter

Nästa punkt handlar om hygienartiklar. 5 hygienartiklar i månaden räknar de att man gör åt. Först tyckte jag att det lät mycket, men sedan började jag fundera på vad man egentligen har hemma: tandborste, tandkräm, deo, schampo, balsam, duschtvål, handtvål, handkräm, body lotion, ansiktsrengöring, ansiktskräm, rakhyvlar, parfymer, smink, hårprodukter, tops och så vidare i all oändlighet. Behöver jag allt det? Nja, det beror kanske på hur man definierar behöver. Helt klart är det i alla fall att det är många produkter och framförallt många förpackningar! Kom ihåg att sortera även de mindre förpackningarna, det gör skillnad.

Något annat som gör skillnad är vad som är i förpackningarna. I många fall går det bra att tillverka sina egna produkter av saker du har hemma i skafferiet. Då blir det färre förpackningar och det kan ofta vara lättare att få tag på ekologiska varor.

15 kg textilier

15 kg textilier köper jag tydligen per år, 8 kg av dem slänger jag i soporna, 3 kg ger jag bort till välgörenhet och 4 kg av dem har jag kvar. Jag kan ju säga att jag inte har en aning om det stämmer att jag köper så mycket kläder men jag slänger definitivt inte 8 kg av dem i soporna. Jag tycker verkligen inte om att slänga saker som det inte är något fel på, bara för att jag inte tycker om dem. Alla hela kläder jag inte vill ha eller behöver skänker eller säljer jag. Det skrämmer mig lite att siffran för vad jag slänger i soporna i testet är så hög eftersom det speglar genomsnittet. Vi måste alltså bli bättre på att återanvända kläder. Köp kläder på second hand och ge bort eller sälj kläder du inte vill ha! Eller lämna dem till The Wardrobe i Borås, det är som ett bibliotek, fast med kläder.

Maten

Var 5:e matkasse man bär hem slänger man på grund av att den blir för gammal. I mitt fall innebär det också att jag slänger 4296 kr om året i sjön genom att köpa för mycket mat. Det känns verkligen inte bra att slänga varken mat eller pengar och just det skrev jag om nyss – Mår du dåligt av att slänga mat?

Vill du göra testet?

Köp inte skräp-testet finns här! Vad får du för resultat? Tycker du att de stämmer? Vad kan du göra bättre och vad gör du redan bra?

Nybytt – en smart köp- och sälj-app

Nybytt screenshot

Idag tipsar vi om Nybytt, en ny köp, byt och sälj-app som har en funktion som i alla fall inte jag sett tidigare – den geotaggar annonserna. På så sätt får man upp annonser i närheten och man kan även se dem på en karta!

Att sälja vidare saker som man tröttnat på eller inte behöver längre istället för att slänga dem gör alla glada. Säljaren blir glad när han eller hon får pengar för något, den som köper blir glad av ett bra pris och miljön blir glad när vi återvinner saker.

Appen är gratis och det kostar inget att lägga in annonser.

Ladda ner Nybytt här

Nybytt för Android
Nybytt för Iphone

Värdet av en plåttunna

Vad är egentligen skräp, och när blir något värdelöst?

Landfill Harmonic visar på ett tydligt sätt hur vi kan ta tillvara på våra resurser och använda överblivna saker till något värdefullt.

Har du något som du inte har nytta av som kan bli värdefullt för någon annan?

I Borås finns det många organisationer som tacksamt tar emot saker du inte längre har nytta av.

Ny film om återvinning i Borås

Barnen i klassen Björken 4 på Ekarängskolan har gjort en förstklassig film om hur vi ska återvinna i Borås.

I filmen får vi lära oss varför vi ska sortera rätt och vad som händer med sakerna vi lämnar till återvinning. Toppen!

Om alla gör som i filmen har vi tagit ett stort steg mot en hållbar stad.

Ni hittar filmen här.