Etikettarkiv: förnybart

Är du Borås miljöhjälte?

RE:WARD

Idag har vi haft en pressträff och lanserat vårt nya Kretsloppspris, RE:WARD. Målet och syftet med projektet är att engagera och motivera ännu fler i stadens miljöarbete. Ska vi uppnå drömmen om en fossilbränslefri stad måste alla 100 000 invånare vara med i arbetet!

Jag hoppas att det blir stort intresse kring RE:WARD och att många anmäler sig till tävlingen. Helt klart så finns det många miljöhjältar i Borås! Priset kommer delas ut på en festlig miljögala den 14:e september. Det lär bli en av höjdpunkterna i årets Kretsloppsvecka, 12-18 september 2011.

Klimatarbete måste påskyndas

Rekordlåg andel svenskar tror att klimatförändringen påverkar oss. Detta enligt Sifo-undersökningar. Men 2010 är globalt sett det varmaste året någonsin (2005 var dock lika varm)! I Sverige har vi haft två kalla vintrar som troligen påverkat vårt intresse för frågan. Läs mer om undersökningen på: http://media.folksam.se/2011/05/19/rekordlag-andel-svenskar-tror-att-klimatforandringen-paverkar-oss/

Klimatfrågan lever vidare. Under två dagar har forskare och en rad experter diskuterat klimatåtgärder på ett symposium i Stockholm. Deras budskap är en sorts larmsignal till världens politiker med krav på akuta åtgärder nu. Kravet från nobelpristagarna var bland annat: 1000 miljarder dollar årligen till förnyelsebar energi och stopp för subventioner till fossilkraft.

Subventionerna för fossilkraft sätter käppar i hjulet för konvertering till förnybara alternativ. Vi hoppas att dessa subventioner kan ersättas, utan att slå ut industri. En tydlig form av subventioner för en grön växling är att se fram emot.

FN:s panel för global hållbar utveckling ska ta fram ett underlag inför nästa års stora miljömöte i Rio de Janeiro, bland annat tar de med sig experternas utlåtande från mötet i Stockholm. Vad som är intressant, och verkligen i tiden, är att FN-panelen nu har till uppgift att länka samman flera globala utmaningar, som hur fattigdomsbekämpning och tillväxt ska kunna kombineras med åtgärder mot klimatförändringar.

Vad vi ser är att klimatfrågan allt mer går mot en bredare fråga, till att handla om kretsloppstänk och sociala frågor. Livsstilsfrågor kommer att vara intressanta att följa. Hur vi kan påverka våra beteenden utan att känna att vi gör allt för stora uppoffringar. Detta för att verka för en hållbar framtid.

Borås Energi och Miljö arbetar för en fossilbränslefri stad och sluter kretslopp så långt det är möjligt. Vi bidrar även med miljökompetens internationellt. Som invånare i Borås är du en viktig puzzelbit i vårt miljöarbete.