Etikettarkiv: Vattenlänkar

God Jul och Gott Nytt År!

Vi på Borås Energi och Miljö vill passa på att tacka för året som gått och önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Vi avslutar året med denna härliga film från Wateraid färskt i minnet. Tack för att du hjälper oss att stödja dem som jobbar för att fler människor i världen ska få tillgång till rent och säkert dricksvatten.

Wateraid

8 goda skäl att dricka kranvatten

1. Närproducerat

Råvattnet som används för att producera dricksvatten i Borås tas främst från Öresjö. Vattnet renas i olika steg, bland annat med sedimentering och filter med aktivt kol.

2. Friskt vatten

Efter att vattnet har renats belyses det med UV-ljus, vilket ger ett friskt dricksvatten fritt från skadliga bakterier.

3. Härtappat

Kranvattnet produceras i Borås och transporteras till dig genom stadens vattenledningssystem. Förpackat vatten distribueras nästan uteslutande med lastbil, båt, bil eller flyg.

4. Klimatsmart

Produktion och avfallshantering av vattenflaskor är en stor miljöbov. Kranvatten är den klimatsmartes val.

5. Inget avfall

Kranvatten levereras fritt från förpackningar. Förpackat vatten däremot genererar enorma mängder urdruckna plastflaskor, vilka bidrar till den globala nedskräpningen.

6. 2 öre per liter

1 000 liter vatten för ca 21 kronor eller 1 liter vatten för ungefär 15 kronor? Valet är ditt.

7. Mmm….

Smaken är förstås individuell, men vi kan ändå med gott samvete säga att vårt kranvatten är ett friskt och välsmakande dricksvatten av högsta kvalitet. Smaksätt gärna med frukt och bär.

8. Inga tillsatser

Många vattenbolag hävdar att förpackat vatten är hälsosammare- än kranvatten, trots att det inte finns några studier som bevisar detta. Frågar du oss så tror vi att förhållandet är det motsatta. Vi vet att vårt kranvatten har en mycket bra naturlig mineralsammansättning. Analysrapport finns på vår webb.

Glad miljövänlig midsommar!

Glad miljövänlig midsommar

Här får du några tips för en mer miljövänlig midsommar

  • Potatisen är en av de hårdast besprutade grödorna i Sverige så välj gärna ekologisk potatis till sillen.
  • På tal om sillen, den finns det gott om och den är dessutom nyttig så ät gärna mycket sill! Hoppa däremot helst över ålen och djuphavsfiskarna som är på väg att försvinna från våra hav.
  • Drick mycket vatten. Över 70 % tycker att Borås kranvatten smakar bäst eller lika bra som buteljerat vatten. Förutom att det är gott så är det bra för plånboken också, Borås kranvatten kostar ca 2 öre/liter medan buteljerat vatten kostar ca 15 kronor/liter.
  • Köp ekologiska jordgubbar! De andra jordgubbarna besprutas ungefär sju gånger innan de är klara och rester av bekämpningsmedel stannar kvar på jordgubbarna och i i fruktsaften.
  • Ekologisk gräddfil, mjölk och grädde är lätta att hitta i affären!
  • Är du sugen på lite kaffe besprutat med ett av världens farligaste bekämpningsmedel som är förbjudna i både Sverige och EU? Nej, tänkte väl det. Köp ekologiskt kaffe!
  • Sist men absolut inte minst, se till att skräpet hamnar på rätt ställe. Brännbart i vita påsen, matrester i svarta påsen och förpackningar med mera på återvinningsstationen eller återvinningscentralen!

 Kika gärna på Naturskyddsföreningens hemsida, de har fler tips för en miljövänlig midsommar.

Hoppas att du får en riktigt trevlig midsommar!

Tvättlina

Dosera måttligt när du tvättar

Visst är det härligt med ren tvätt som fått torka utomhus i sol och vind? Doften av sommaräng och tvättmedel är en oslagbar kombination. Ni som har möjlighet hänger nog gärna upp tvätten ute så att den torkar fortare. På så vis sparar ni energi och det går att tvätta mer på samma gång.

Men du, tänk på att inte ta för mycket tvättmedel. Det mjuka vattnet* i Borås gör att vi inte behöver ta så mycket för att kläderna ska bli rena. Välj minsta dosen, läs på förpackningen om du blir osäker på hur mycket du ska ta. En grundregel är att titta in i tvättrumman när tvättmedlet blandats in, bildas det nätt och jämnt ett skum har du tagit lagom mängd men om bildas mycket skum har du tagit för mycket.

Det är både för din egen och naturens skull du bör undvika överdosering. Dels kan du få hudirritationer eller till och med allergier av tvättmedel och dels får naturen ta emot för mycket tvättmedel som bland annat bidrar till övergödning.

  • Nya tvättmaskiner använder inte lika mycket vatten som äldre. Tillsätter du för mycket tvättmedel hinner kläderna inte sköljas rena. Dessutom finns det ofta en del tvättmedel kvar i maskinen när den är klar.
  • Har du eget avlopp? Välj ett tvättmedel som är fosfatfritt för att inte bidra till övergödningen.

*Mjukt vatten innebär att mängdden kalcium och magnesium inte är så höga.

/Rebecca Möller, miljöinformatör