Etikettarkiv: Miljölänkar

Dags att byta till vinterdäck

Vintern närmar sig och det börjar bli dags att byta till vinterdäck.I och med detta vill vi passa på att upplysa om att man kan lämna in däck som sitter på fälg på våra återvinningscentraler.

Genom ett samarbete med arbetsmarknadsåtgärder på Återbruket i Borås kan vi på Borås Energi och Miljö ta emot däck på fälg utan att ta ut någon extra avgift för separering av däcken från fälgarna. Däcken lämnas till Svensk Däckåtervinning AB.

Av uttjänta däck gör man bland annat sprängmattor, fjärrvärme och använder det i finfördelad form till konstgräsplaner.  Det pågår även försök med att blanda in gummi i vägasfalt.

I Borås kan man lämna däck som sitter på fälg

Bilden är tagen på Lusharpans återvinningscentral i Borås

Kör båten med miljöhänsyn

Det finns över 200 000 fritidsbåtar med tvåtaktsmotorer i Sverige. Tvåtaktsmotorer släpper ut 20-30 procent av bränslet oförbränt. Bensinen som inte förbränns i motorn åker rakt ut i miljön där den förorenar våra känsliga vatten. Uppskattningar tyder på att det årligen släpps ut mellan 3000 och 10000 ton kolväten från tvåtaktsmotorer i Sverige.

För att värna om miljön bör man använda alkylatbensin i tvåtaktsmotorer. Alkylatbensin är en extra ren form av bensin som i stort sett inte innehåller några av de skadligaste kolvätena som finns i vanlig bensin. Utsläppen av de mest skadliga ämnena minskar med 80-90 procent, miljönyttan blir störst i små motorer där förbränningen inte alltid är optimal. Alkylatbensin kan med fördel även användas i gräsklippare och andra trädgårdsmaskiner, där de ger mindre hälsoskadliga avgaser.

Även körsättet påverkar utsläppen, låt inte motorn gå på tomgång och kör så ekonomiskt som möjligt med jämn fart. Även om alkylatbensin är miljömässigt bättre än vanlig bensin så påverkar den ändå klimatet med koldioxidutsläpp.

123 dagar kvar till Kretsloppet!

Kretsloppet i Borås.

Om 123 dagar går startskottet för Kretsloppet i Borås. Du som kanske deltog i Göteborgsvarvet i helgen, behöver bara fortsätta med träningen och sikta in dig på en start i Kretsloppet. Perfekt med ett lopp så här i början på hösten! Kretsloppet har olika klasser som passar alla ambitionsnivåer. En nyhet för i år är en gångklass.

Löparfesten Kretsloppet är en del i Kretsloppsveckan som arrangeras av oss på Borås Energi och Miljö. Syftet med Kretsloppsveckan är att engagera ännu fler i stadens viktiga kretsloppsarbete. Vår roll som grundare till Kretsloppet och miljösponsor är att arbetar med att minimera miljöpåverkan som ett sådant här evenemang kan skapa.

Nytt för i år är att hela Kretsloppsveckan (10-16 september) är ett Miljömärkt Event enligt Håll Sverige Rents kriterier.  En viktig aktivitet under kretsloppsveckan är att hylla Borås miljöhjältar. I veckan kommer jakten efter årets miljöhjältar att starta! Börja redan nu att fundera på om du känner någon miljöhjälte, eller om du själv kanske är en miljöhjälte?

Avfallssortering på SM

Miljöstation på SM

Just nu pågår JSM i längdskidåkning på Borås Skidstadion. Trots skiftande väderlek har arrangörerna fixat till fantastiska förutsättningar för tävlingen. Kul att Borås satsar på sådana här arrangemang!

Vi hjälper till med våra Event-stationer för avfallssortering. På tävlingsområdet har vi placerat ut ett antal av våra miljöstationer så både publik och deltagare kan sortera sitt avfall på ett miljöriktigt sätt.

Du vet väl att skidvalla ska sorteras som farligt avfall?

Färre benbrott med fjärrvärme

Markvärme i Borås.

TT skriver i dag att sjukvårdskostnaderna för fotgängare som faller och skadar sig på hala och snöiga trottoarer är fyra gånger högre än kostnaderna för snöröjning. Uppgifterna kommer från Statens Väg- och Transportforskningsinstitut.

I Borås har vi satsat på att värma upp många av trottoarerna inne i centrala Borås med fjärrvärme. Tackvare fjärrvärmen är gatorna och trottoarerna isfria och därmed faller färre dit med brutna ben.

Tänk vilken samhällsnytta det skulle bli om fler satsade på fjärrvärmeuppvärmda gator?

Gator som är uppvärmda med fjärrvärme i Borås är: 
Allégatan, Stora Brogatan (gågatan), Södra Torget (busstorget),  Resecentrum, Österlånggatan, Torggatan, Yxhammarsgatan, Västerlånggatan vid Midashuset. Totalt har vi 28 000 m2 uppvärmda gator och torg i Borås.