Mår du dåligt av att slänga mat?

Mår du dåligt när du slänger mat? I så fall är du inte ensam! En undersökning gjord bland över 4000 personer i norden visar att ca 70% får dåligt samvete när de slänger mat!

Att slänga mat är inte bara slöseri med pengar, det är slöseri med jordens resurser också! Här kommer sex tips på hur du kan göra för att slänga mindre mat.

  • Smaka, titta och lukta! Lita inte på bäst före-datumet. Bäst före innebär bara att tillverkaren/producenten garanterar att varan ska vara ätbar till ett visst datum, det innebär inte automatiskt att den är dålig så snart datumet har passerat. Ägg håller till exempel ca två till tre månader efter bäst före-datumet om de förvaras i kyl!
  • Om hårdosten har fått en mögelfläck så räcker det att du skär bort fläcken plus ungefär en centimeter extra runt om, du behöver inte slänga hela osten!
  • Bakterier trivs bäst i varm och fuktig miljö, så se till att hålla kylen torr och kall, ca 4-5 grader är lagom.
  • Kommer du inte att hinna äta upp maten i tid? Frys in den!
  • Planera! Titta i kylen: vad har du? Vad behöver du? Vad ska du äta idag? Vad ska du äta imorgon? Innan du köper mer mat för att få mängdrabatt, tänk efter, kommer du verkligen att äta upp allt?
  • Lägg saker med kort datum längst fram i kylen så att de inte blir bortglömda.
Källor: Släng inte maten, Livsmedelsverket & Siemens

Även den bästa kan göra fel och om maten ändå blir för gammal och inte går att äta så se till att slänga den på rätt ställe – i den svarta påsen! Matavfallet tas nämligen om hand och blir till biogas i våra anläggningar :)

En reaktion på “Mår du dåligt av att slänga mat?

  1. Pingback: Köp inte skräp – test | Kretsloppsbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *