Så här fungerar ackumulatortanken

Ackumulatortanken i Borås.

I fredags hade vi en driftstörning på fjärrvärmen. Under ett par timmar levererade vi ut ca 70 gradigt fjärrvärmevatten istället för normala ca 95 grader. Vi fick då frågan från många kunder varför inte ackumulatorn kunde förhindra detta? Därför vill vi passa på och förklara hur ackumulatortanken fungerar och används.

Ackumulatorn är som en stor termos, som vi laddar med varmt fjärrvärmevatten. Det uppvärmda vattnet använder vi sedan när boråsarna har behov av värme och varmvatten. Vi laddar tanken när vi har tillgång till billigt och miljömässigt bra bränsle (biobränsle och avfall). Genom att använda ackumulatorn som en termos kan vi minska användandet av fossilt bränsle och minimera driftstörningar ut mot kund.  

I fredags använde vi värmen i ackumulatorn under hela driftstörningen och minimerade därmed störningen ut mot kund. Men den värmepannan som var ur drift i fredags är större än den effekt som vi kan få ut ur ackumulatortanken och därför blev det ändå en kundstörning. När det har varit som kallast de senaste veckorna har produktionskapaciteten gått åt för att tillgodose värmebehovet och det har inte gått att ladda ackumulatortanken fullt ut. Men nu håller vi på för fullt att ladda ackumulatorn så att vi är beredda inför de kommande kalla dygnen, det sägs att det ska bli ca 15 grader kallt…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *