Välmedicinerad fisk

Visst nappar det.

Läser i en artikel i Ny Teknik (nr 4, 25 jan 2012) att abborrar som simmar i vattnen utanför svenska reningsverk har upp till 23 läkemedel i sina kroppar. Antidepressiva mediciner, antibiotika och läkemedel mot diabetes bland annat. Medicinresterna lämnar våra kroppar med urinen och hamnar på reningsverken som idag inte är byggda för att klara av att ta hand om dessa ämnen.

För att rena avloppsvatten från läkemedel skulle det behövas ett extra reningssteg i reningsverken och idag finns inga generella krav på detta. En ny svensk teknik för att rena avloppsvatten från läkemedelsrester testas och utvärderas nu vid Sjöstadsverket i Stockholm. Membrandestillationstekniken, som den kallas, går ut på att förånga vattnet och låta det passera genom ett membran som fångar upp de större läkemedelsmolekylerna. Om två år är utvärderingen klar och kanske kan detta vara ett effektivt reningssteg för framtidens avloppsreningsverk?

Tänk på att aldrig kasta läkemedel i soporna eller spola ner det i handfat, toalett eller vask. Överblivna läkemedel kan inte tas emot på återvinningsstationer eller återvinningscentraler utan ska lämnas i kassan på ett apotek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *