224 000 ton mat och dryck spolas ner i avloppet varje år

En ny studie som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket och Livsmedelsverket visar att 224000 ton mat och dryck spolas ner i svenska avlopp varje år.

Innan jag fortsätter skriva måste jag bara säga en sak: KISS, BAJS och TOAPAPPER är det enda du ska spola ner i avloppet. Inga tops, nappar, matrester, tamponger, bomullstussar, hushållspapper… INGET ANNAT ÄN KISS, BAJS OCH TOAPAPPER!

Så, nu kan vi fortsätta med studien och den är också ganska upprörande och lite läskig. Hur många gånger i veckan häller du ut det där kalla, bortglömda kaffet i diskhon? Okej, jag ska erkänna att kaffe inte är det värsta du kan hälla ut – för avloppets skull, men det finns fler aspekter att ta hänsyn till, som till exempel att det går åt 140 liter vatten för att producera kaffebönor till en kopp kaffe och stora mängder ved eller olja för att torka kaffebönorna. 140 liter vatten är ungefär vad ett badkar rymmer. 

  • Kaffe/te: 38 procent
  • Mejeriprodukter: 25 procent
  • Drycker (exempelvis saft, läsk, vin, öl): 11 procent
  • Fast avfall som ris, pasta, flingor: 10 procent
  • Sås och soppa: 10 procent
  • Sött (glass, sylt mm): 2 procent
  • Övrigt flytande matavfall (exempelvis rått ägg och tomatpure): 4 procent

Källa: Naturvårdsverket

Det mesta vi slänger är sådant som blivit över från en måltid eller blivit för gammalt. Försök att spara det som blir över och frys in det som håller på att gå ut istället för att slänga det. Tänk även på att bara för att bäst före-datumet har gått ut så är det inte säkert att maten är dålig, det är därför det heter ”bäst före” och inte ”dåligt efter”, lukta, titta och smaka! OM du måste slänga mat, släng den i svarta påsen så gör vi om den till biogas. Men det är fortfarande tio gånger klimateffektivare att äta upp maten!

Vem vinner på att jag inte slänger mat?

Du! 30-50% av all mat som produceras i världen går förlorad samtidigt som ca 870 miljoner människor i världen är undernärda. För att klara av problem som klimatförändringar, vattenbrist, skogsskövling och utfiskning av haven krävs en hållbar livsmedelsproduktion och -konsumtion. Då säger det sig självt att vi inte kan slänga hälften av all mat!

Varför vinner du på att inte slänga mat då? Förutom alla klimatrelaterade aspekter så skulle du vinna på det för att om Sveriges matavfall skulle minska med 20% skulle det ge en samhällsekonomisk nytta på 9-16 miljarder kronor. Varje privatperson skulle spara 1600 kr om året.

Läs hela artikeln och mycket mer hos Naturvårdsverket – 224000 ton mat och dryck i avloppet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *