Biogas i Indonesien tack vare Borås

Frukthandlarna på marknaden i staden Yogyakarta i Indonesien kastade varje dag upp till tio ton rutten frukt på soptippen. Tills de fick en idé. ”Tänk om vi istället kunde tillverka biogas av våra sopor”. De sökte. Tekniken fann de i Borås.

– Den här måste kastas. Den har redan börjat ruttna, säger frukthandlaren Roshikin och klappar med handen på en av sina vattenmeloner.

Vi träffar honom på marknaden Gemah Ripah i staden Yogyakarta. Ett berg av vattenmeloner breder ut sig framför oss. Roshikin berättar att det är lågsäsong och att han därför måste kassera frukt varje dag när kunderna sviker.

Då: soptippen fyra mil bort – nu: biogas runt hörnet

Tidigare körde frukthandlarna mellan fyra och tio ton rutten frukt om dagen till soptippen fyra mil bort. Inte nu längre.

 Nu tar de istället fruktavfallet med skottkärran bort till marknadens egen biogasanläggning.

Där pressas det stinkande fruktberget till vätska som sedan blir till biogas. Biogasen används till att producera el. El som lyser upp marknaden.

– Det är jättebra. Vi sparar energi, slipper köra iväg våra sopor och tillverkar vår egen el, säger apelsinförsäljaren Rahaiju till oss.

Källa: Svt – Här blir rutten frukt el

Vill du veta mer om samarbetet med Indonesien? Under Kretsloppsveckan i Borås kommer det att hållas en föreläsning om projektet. Läs mer och anmäl dig via Kretsloppsveckans webbsida!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *