Bli snällare mot miljön: sovrummet!

Förra gången gjorde vi vårt första besök i tvättstugan på vår tur genom hemmet med målet att skapa en mer miljövänlig vardag. När tvätten har torkat är det dags att lägga in den i garderoben så idag tar vi en titt i sovrummet!

15 kg textilier om året

De senaste tio åren har våra inköp av textil ökat med 40% och varje svensk konsumerar ca 15 kg textilier på år – hälften av dem slänger vi, men det är bara 3 kg som lämnas till återanvändning. Förutom att de som tillverkar våra textilier ofta har väldigt dåliga arbetsvillkor så används det mycket kemikalier vid tillverkning och färgning av textilier. På många ställen släpps resterna från produktionen ut i närmsta vattendrag.

Men vad är det egentligen du lägger in i garderoben? Vad består din rena tvätt av? De flesta av oss har nog ganska mycket mer kläder, handdukar, dukar, lakan och gardiner än vi behöver. Om du inte har det; bra jobbat! Om du känner att du kanske tillhör den där kategorin människor som har lite för fulla garderober så kommer här lite tips på vad du kan göra för att förbättra ”situationen”.

Att gå igenom garderoben kan vara bra att göra då och då. Gör du det så blir du påmind om hur mycket saker du faktiskt har. När jag rensar min garderob brukar jag dela upp allt i tre kategorier; Slänga, Skänka, Spara och Lägg undan.

Slänga & Skänka

Trasiga textilier som jag inte använder för att de är just trasiga och som jag inte kan laga eller tror att någon annan kan laga de har jag fram tills nyligen helt enkelt slängt.

textilinsamling

Nu behöver vi inte göra det längre! Borås Energi och Miljö har börjat samla in både hela och trasiga kläder och textilier. Vår fina insamlingstunna finns i vårt besökscentrum på Västerlånggatan 11. Vi har öppet mån-tors 8-16 och fredagar 8-15. Både de hela och trasiga kläderna återvinns så att de kan återanvändas.

Spara och Lägg undan

Spara är de kläder och textilier som jag använder ofta och vill ha kvar i garderoben. Lägg undan är de kläder jag inte använt på ett tag, men ändå inte vill skänka bort. Vanligtvis hamnar de i en papperspåse på vinden och nästa gång jag går igenom garderoben så går jag även igenom påsen för att se om jag vill börja använda dem igen eller om jag ska skänka dem.

Om du går igenom garderoben med jämna mellanrum så blir det lättare att komma ihåg vad du har och då slipper du köpa saker i onödan.

Nu menar jag absolut inte att du ska slänga och skänka bort allt du äger! Jag menar att om det är saker som du ändå inte använder så skänk bort dem. Det ger dig mer plats hemma och det blir enklare att hitta bland de saker du har kvar.

Att tänka på när du köper nya kläder och textilier

När du köper nya kläder eller textilier så är second hand ett uppenbart alternativ. Här finns en karta över Second hand-butiker i Borås och deras öppettider. Det kan finnas fler, men dessa är några av de större.


Visa Secondhand i Borås på en större karta

Om du inte hittar det du letar efter på loppis så försök hitta ekologiska textilier och gör du inte det, så köp textilier av god kvalitet. För om du tänker efter en gång; hur tror du att tillverkningen av den där tröjan för 49 kr har gått till egentligen? 49 kr är ett billigt pris för oss just nu, men någon annan får betala med arbete under dåliga förhållanden och med stor sannolikhet får även vår moder jord betala ett högt pris. Det finns inget som säkert säger att dyrare textilier har tillverkats på ett bättre sätt, men sannolikheten för det ökar stort!

Vidare mot sängen!

Tänk att krypa ner i en mjuk go säng och dra upp täcket, är det inte bland det mysigaste som finns?! Tänk då så mycket mysigare det skulle vara om du visste att madrassen, täcket, kuddarna och lakanen vore tillverkade utan bekämpningsmedel. Vi tillbringar ungefär en tredjedel av våra liv sovandes så det kanske kan vara värt att lägga lite extra pengar på sängtillbehör som innehåller en mindre mängd kemikalier. Ekologiska lakan finns i många butiker numera, ett exempel är Åhlens – om du filtrerar på ”Bra val” får du se deras ekologiska produkter.

Om du inte hittar ekologiska lakan, försök då att hitta lakan som är tillverkade av förnybara material som till exempel bomull, bambu och linne.

Att hitta ekologiska madrasser är i dagsläget ganska svårt då då kan du istället försöka hitta en Svanen-märkt madrass.  Svanen-märkta madrasser finns listade på Svanens webbsida. Där finns alla varor som bär märkningen. Finns det ingen Svanen-märkt så satsa på en som är tillverkad i naturmaterial, utan flamskyddsmedel.

Vad är Svanen?

Svanen är Nordens officiella miljömärke och det drivs på uppdrag av regeringen, utan bransch- eller vinstintresse. EU Ecolabel är Europas gemensamma miljömärkning. Båda är frivilliga, positiva märkningar av varor och tjänster. De är till för att hjälpa konsumenter att leva ett miljövänligt liv.

Sänk temperaturen i sovrummet

Att sänka temperaturen i sovrummet ger dig en bättre sömn, sparar energi och pengar. En enda grads sänkning kan minska energiförbrukningen med 5%! Att dra för persienner och gardiner skärmar inte bara av solen på sommaren, de isolerar på vintern också!

Låt krukväxterna rena luften

gerbera

I sovrumsfönstret tycker jag att du ska ha växter. Växter förbättrar kvalitén på inomhusluften genom att höja luftfuktigheten och en del växter renar till och med luften enligt forskning som NASA genomfört. Blomsterfrämjandet har en lista över Krukväxter för en bättre inomhusmiljö.

 Har du fler tips på hur sovrummet kan bli snällare mot miljön?

Nästa gång har vi lagt in kläderna i garderoben, sovit en god natts sömn och ska upp och göra morgonrutinen i badrummet. Om du har fler tips på hur sovrummet (eller badrummet) kan bli snällare mot miljön så skriv en kommentar!

En reaktion på “Bli snällare mot miljön: sovrummet!

  1. Pingback: Bli snällare mot miljön: badrummet! - Kretsloppsbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *