Bli snällare mot miljön: tvättstugan!

Har du tänkt på hur många små enkla saker du kan göra i din vardag för att vara lite snällare mot miljön? Det kan vara lätt att glömma de vanliga sakerna när det finns så mycket teknikprylar, men för att vara snäll mot miljön så behöver man inte köpa en ny, dyr, teknikpryl. Det kan räcka att man bara går tillbaka ett steg och kommer ihåg de gamla husmorsknepen för att spara pengar, många av dem kan vara bra för både plånboken och miljön! I en serie inlägg kommer jag att tipsa om hur du kan vara snällare mot miljön i din vardag, vi tar det rum för rum och börjar med tvättstugan.

I tvättstugan

Behöver du tvätta?

Innan du börjar med något alls i tvättstugan så bör du ställa dig själv frågan ”Behöver jag verkligen tvätta?”. Behöver du verkligen tvätta dina kläder när du bara har använt dem en gång? Måste du tvätta just den tröjan så att du kan ha den imorgon, eller kan du ta en annan tröja? Eller räcker det rent av att du hänger ut den på vädring? Tvätta bara om maskinen är full!

Häng upp tvätten!

klädnypor på tvättlina

Istället för att köra tvätten i torktumlaren så häng upp den. Om du inte har någonstans att hänga den på så kan jag tipsa om hopfällbara tvättställningar. Om du googlar så kommer du att hitta en hel uppsjö av olika varianter, både för inomhus- och utomhusbruk, flera av dem för under 200 kr. Att hängtorka tvätten istället för att torktumla sparar på miljön och plånboken eftersom det inte går åt någon extra energi och slitaget på kläderna minskar. Sommartid kan man även hänga tvätten utomhus – då luktar den extra gott och torkar snabbt!

Hänga upp tvätten: plus och minus

+ torkar fortare utomhus
+ sparar pengar
+ sliter mindre på kläderna
+ du får mer vardagsmotion när du hänger upp tvätten jämfört med att lägga in den i torktumlaren
+ elastantrådarna, de som gör tyg elastiskt, håller sig bättre om de inte torkas i värme
– det tar lite längre tid att hänga tvätten än att lägga in den i torktumlaren

Konsten att använda lagom mycket tvätt- och sköljmedel

Vattnets hårdhet Borås

Vattnets hårdhet i Borås

Vi stannar kvar i tvättstugan ett litet tag till för nu måste jag påminna om det där med mängden tvätt- och sköljmedel! Kartan ovan visar hårdheten på Borås vatten. Om du bor i Borås så är sannolikheten stor att du har mjukt vatten och vet du vad det innebär? Jo – det innebär att  du inte behöver använda alls mycket tvätt- och sköljmedel!

På paketen står det hur du ska dosera beroende på om du har mjukt, medelhårt eller hårt vatten. Om kläderna är väldigt smutsiga med synliga fläckar så kan du ta lite extra tvättmedel men annars ska du vara försiktig med att ta för mycket. Tar du för mycket tvättmedel så är risken att allt inte sköljs bort och resterna finns kvar i kläderna. Är du då lite känslig och har otur så kan det göra att du utvecklar allergier. Om du tar för lite tvättmedel så är det inte säkert att tvätten blir ren. Regnkläder och kläder i funktionsmaterial som till exempel Gote-Tex ska ofta tvättas helt utan tvättmedel, läs tvättråden i kläderna. Kom ihåg att välja ett miljömärkt tvättmedel!

Sköljmedel – plus och minus

+ gör kläderna mjukare
+ kan göra kläderna mindre elektriska
– Regnkläders vattenavstötande funktion kan minska
– elasticiteten i syntetfibrer avtar gradvis och kläderna blir slappa av sköljmedel
– kläderna andas sämre

Kom ihåg att sortera tvätt- och sköljmedelsförpackningarna och släng dem på närmaste återvinningsstation när de är slut.

2 reaktion på “Bli snällare mot miljön: tvättstugan!

  1. Pingback: Bli snällare mot miljön: sovrummet! - Kretsloppsbloggen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *