Klimatsmartkalkylator – hur många jordklot lever du på?

I WWFs Klimatsmartkalkylator kan du testa ditt ekologiska fotavtryck. Uppdelat i kategorierna mat, resor, boende och prylar får man svara på 25 frågor. I små tipsrutor bredvid frågorna kommer olika tips på hur man kan göra för att vara mer klimatsmart.

WWFs Klimatsmartkalkylator3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag hoppas verkligen att alla boråsare svarar som jag på sista frågan! Det klart att vi återvinner och samlar in mat, papper, metall, plast och glas!

WWFs Klimatsmartkalkylator, mitt resultat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om alla levde som jag skulle det behövas 3,39 jordklot. Det känns sådär och man ser ju tydligt vad det är som gör störst avtryck; bilen! När jag gjorde om testet och istället valde att jag inte hade någon bil så blev resultatet istället 2,87 jordklot. Så stor skillnad gör en bil. Det är en tankeställare som jag tror många, inklusive jag själv, kan behöva få lite då och då.

Att ha bil är praktiskt och ett ”måste” för många, men du bör tänka dig för och inte köra i onödan. Planera sina ärenden och ta allt i samma svep istället för att köra fram och tillbaka! Speciellt nu på vintern, då tar det extra tid för motorn att bli varm. Kall motor = mer avgaser släpps ut. En motorvärmare är en bra investering för att göra bilkörningen lite mindre skadlig för miljön. men det bästa är ändå om du använder dina egna ben! De behöver säkert också röra lite på sig nu efter jul och nyår :)

Här finns testet: Klimatsmartkalkylatorn

En reaktion på “Klimatsmartkalkylator – hur många jordklot lever du på?

  1. Annika

    Hej, jag har provat testet och fick runt 3 jordklot precis som du. MEN… även om jag väljer de mest miljömedvetna alternativen så kan jag inte komma under 1,95 planeter. Är inte det skumt? Alltså om jag fyller i att jag är vegan, inte reser, återvinner allt och har svalt i mitt pyttelilla hus, inte köper något alls eller minsta alternativet, så blir det alltså 1,95 planeter. Det får mig att känna mig väldigt hjälplös och att det är ju uppenbarligen inte mycket jag kan göra för att påverka. Förstår du hur jag menar?

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *