Bli snällare mot miljön: badrummet!

Nu har vi sovit klart och går vidare från sovrummet till badrummet för att göra oss iordning för dagen. Här inne har vi i regel många konstiga produkter!

Ekologisk tandborste och tandkräm

Tandborste och tandkräm är något som är enkelt att byta ut mot mer miljövänliga alternativ. Tandborstar tillverkade i antingen bambuträ med strån av stärkelseplast eller bokträskaft med steriliserade grisborsthår som strån är två alternativa varianter, som båda är komposterbara. Det finns tandkräm som är ekologisk men hittills har jag inte sett det i vanliga matbutiker, utan endast i alternativa butiker som bland annat säljer naturläkemedel. I matbutikerna finns däremot Svanen-märkt tandkräm så om du inte vill handla på internet så är den Svanenmärkta tandkrämen ett bra alternativ.

Men…

De ekologiska tandkrämerna brukar inte innehålla flour. Jag var hos tandläkaren idag, så jag passade på att fråga vad de tyckte om ekologiska tandkrämer. Han svarade att han inte visste så mycket om dem, men att flour är väldigt viktigt för att skydda emaljen och han skulle inte rekommendera att man använda tandkräm utan flour.

I duschen

aleppotvål

Dags för morgondusch och det är nu jag ska tipsa om det bästa jag hittat på länge, nämligen Aleppotvålen! Aleppotvålen kan även kallas för lagertvål och görs på olivolja och lagerbärsolja. Aleppotvålen kommer från början från staden Aleppo i Syrien och där tillverkas den fortfarande. Den är billig, dryg och väldigt snäll mot huden. Jag köpte en på 200 g för 45 kr. Du kan använda den till håret, ansiktet och kroppen. Speciellt bra är den till lite torrare hy (svensk vinterhy?) och torrt hår och torr hårbotten. Om du har eksem ska den också vara extra bra. Eftersom aleppotvålen inte innehåller en massa läskiga kemikalier som vanligt schampo gör så blir inte håret för rent när man tvättar det. Det blir rent, men inte urtorkat. Det går att använda den och sedan hoppa över balsamet eller i kombination med balsam. Googla Aleppotvål eller läs Hannahs inlägg Tvätta håret med Aleppotvål om du vill veta mer.

Om steget till att tvätta håret med en hårdtvål känns för stort så finns det i de lite mer välsorterade matbutikerna flera Svanen-märkta och/eller ekologiska schampon och balsam.

Kemikalier i skumma produkter

En stor skillnad på ekologiska och konventionella produkter är mängden skum. Konventionella produkter skummar mycket eftersom de innehåller tensider. De produkter som innehåller nonjontensider (ofta alkoholetyxolat) är de som ses som snällast eftersom 80% har brutits ner efter en månad, det är även de som gör att det löddrar. Det är ämnen som är avfettande och torkar ut hårbotten, håret och huden och gör att du måste använda mer schampo och balsam för att det inte ska upplevas torrt, det blir en ond cirkel. Det är inte heller bra att ha i munnen eftersom slemhinnorna är känsliga. Du känner igen tensiderna i innehållsförteckningen genom att de oftast slutar på sulfate

Miljövänlig toarengöring, finns det?

Som vanligt, välj produkter som har märkning från Svanen eller EU-blomman.

Som sagt bryts nonjontensider ned ganska fort och de är därför bättre än anjontensider. Många toalettrengöringsmedel innehåller även citronsyra som är en ganska mild syra och den räcker som rengöring eftersom de flesta hushåll i Sverige har mjukt vatten. Myrsyra är däremot en stark syra som du bör undvika.

Tyvärr finns det inga förordningar som säger att innehållsförteckningen måste stå på förpackningen, men på Internet däremot, där måste den fullständiga innehållsförteckningen finnas. Råd och Rön har sammanställt några toalettrengöringsmedel och vilka kemikalier de innehåller, visserligen är sammanställningen från 2012, men tyvärr är det nog inte så mycket som har förändrats sedan dess.

Om någon i familjen har kräksjuka kan det vara bra att använda klorin till städningen av toaletten för att förhindra att smittan sprids.

Miljövänliga toalettrengöringsmedel är svåra att hitta och även här kan vi fundera, behöver vi göra rent med rengöringsmedel varje gång vi städar, eller räcker det kanske om vi använder varmt vatten de flesta gångerna?

”Vanliga” rengöringsmedel tar vi i ett annat inlägg när vi har kommit till städskåpet!

Toaletten

Tänk på att det du spolar ner i avloppet inte på något magiskt sätt försvinner! I avloppet ska bara kiss, bajs och toapapper spolas ner!

Det finns mer…

Att täcka alla tips i ett enda inlägg om badrummet verkar smått omöjligt. Vi använder så många olika produkter och jag undrar om vi verkligen skulle sakna ens hälften av dem om de försvann? Vi slutar här, för den här gången i alla fall. Sminkväskan behöver nog ett eget inlägg, minst. Tandborste och tandkräm, schampo/balsam/tvål och rengöringsprodukter fick stor plats här eftersom det är något som de flesta använder (hoppas jag!), både kvinnor och män. Har du något speciellt som du vill att jag ska ta upp? Raklödder? Rakhyvlar? Smink? Hårspray? Fler alternativ till schampo? Hudvård? Rengöringsmedel? 

 

3 reaktion på “Bli snällare mot miljön: badrummet!

  1. Annelie

    Hej
    Här finns det ett litet tips toalett rengöring märke sodasan, pure effect (biologisk gjort på mikroorganismer, attitude

    Bra skrivet

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *