Plastmärkningar – vad betyder de?

Plast har vi i stort sett överallt i vår vardag och de allra flesta är märkta med en symbol som markerar vilken sort det är. Det är en triangel med en siffra i och nu ska vi reda ut vad de betyder och vilka du kanske bör undvika.

1 PET, polyeteneterftalat

PET

PET står för polyeteneterftalat. Det används ofta i dryckes­flaskor. Denna plast är slitstark och tålig, passar därför bra i returflaskor. Polyester i tyg är samma sak som PET.

Miljörisk: Låg, eventuellt finns risk för läckage av ftalater till drycken i flaskorna. En ny studie visade att vatten i PET-flaskor hade högre halter av hormonstörande ämnen än vatten i glasflaskor.

2 Polyetylen – hög densitet, PE-HD

PEHDDetta är en vanlig plast i förpackningar för flytande ­produkter. Den är kraftigare och tätare än vanlig polyetylen (nummer 4).

Miljörisk: Inga i dag kända, bör dock inte upphettas.

3 Polyvinylklorid, PVC (undvik)

PVC

PVC används för butikspackning av kött, i byggnadsmaterial, i leksaker med mera. Ämnet är i sig hårt, därför tillsätts mjukgörare i form av ftalater. De kan utgöra en stor andel av produktens totala vikt. Mjukgörarna läcker ut under hela produktens livstid. Ftalater är hormonpåverkande, stör fortplantningen och det finns studier som påvisar risk för barn­allergier.
Miljörisk: Undvik om du kan.

4 Polyetylen – låg densitet , PE-LD

PELD

 Det här är materialet som vanliga plastpåsar görs av.
Miljörisk: Inga i dag kända, bör dock inte upphettas.

 

5 Polypropylen, PP

PP

Polypropylen är vanlig i förpackningar som ska tåla att bli varma, exempelvis till färdigmat som värms i micron, men finns i alla slags livsmedelsförpackningar.
Miljörisk: Inga i dag kända.

6 Polystyren, PS (undvik) 

PS

Polystyren är en relativt hård plast som används flitigt till bland annat leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. Används i expanderad form i cellplast, exempelvis i köttråg från mataffären. Tidigare har cellplast blåsts upp med hjälp av olika ozonnedbrytande ämnen. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel.
Miljörisk: Undvik om du kan.

7 Övriga plaster (undvik) 

O

Sjuan återfinns på mängder av olika plastprodukter, allt från cd-fodral till nappflaskor och matlådor. Den svarta plaststekspaden till teflonpannan är gjord av polyamid. Nylon är en polyamidplast. ABS-plast är vanlig i plastkonstruktioner av olika slag, kanske i din dammsugare. Här finns också bioplaster. Dessa plaster förknippas inte med risker. Men i gruppen finns också bland annat polykarbonat som är en hård och glasklar plast, finns kanske i din tillbringare hemma. Poly­karbonat innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. Från och med mars inför EU förbud av bisfenol A i napp­flaskor.
Miljörisk: Undvik om du kan, i synnerhet i ”matnära” tillämpningar.

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

24 reaktion på “Plastmärkningar – vad betyder de?

   1. Alexander

    Hej Elin!
    Vet du någon bra sida där man kan se hur man limmar olika plaster?
    Tack för bra sammanställning:)

    MVH
    /Alexander

    Svara
     1. Niklas Erkstam

      Anton fucking Paulusz Du var fucking sämsta elev. JAg försökta att skicka ut ditt fetta jävla ansikte men. Då kasta du en facking toaletring från vape toa nummer 2. jaG SKA AV RÄTTA MIG SJÄLV IMORGRON PÅ sas sk10 kl 3

 1. Ellika frisell

  Hej! Tänkte köpa en vattentunna i PEHD. Det står , bör inte upphettas. Vad händer om tunnan står i solen till ex?

  Svara
 2. Pingback: Plaster i hushållet – Balkongodlarna i Gottsunda

 3. Harald Akselsson

  Vad betyder egentligen ”bollen” med roterande pilar? Har någon gång fått förklaring att den i sig inte innebär ”återvinningsbar”, utan att producenten bara betalat en miljöavgift.

  Svara
 4. El Optimismo Fomenta La Persistencia

  What i do not understood is in reality how you are no longer really much more well-appreciated than you may be right now. You’re very intelligent. You understand therefore considerably with regards to this topic, made me for my part believe it from numerous numerous angles. Its like men and women don’t seem to be involved until it is one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. All the time care for it up!

  Svara
 5. Ola Westerlund

  Vad betyder återvinningssymbolen C/PP?
  … och hur sorteras det?
  Förpackningen känns som papp(-er) utanpå men plast inuti.

  Svara
 6. Paula Nilsson

  Bra att kunna hitta denna lista :-)
  Har bara lite kommentarer om stavning och svenska:
  engelskans polyethylene = polyeten på svenska,
  engelskans polypropylene = polypropen på svenska,
  engelskans polyethylene-terephthalate = polyetylentereftalat på svenska,
  Alltså i de flesta sammansättningar heter det polyetylen…
  men bara polyethylene, polypropylene översätts alltså till polyeten, polypropen på svenska.
  Med vänlig hälsning
  Paula

  Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *