Etikettarkiv: Plast

Plastmärkningar – vad betyder de?

Plast har vi i stort sett överallt i vår vardag och de allra flesta är märkta med en symbol som markerar vilken sort det är. Det är en triangel med en siffra i och nu ska vi reda ut vad de betyder och vilka du kanske bör undvika.

1 PET, polyeteneterftalat

PET

PET står för polyeteneterftalat. Det används ofta i dryckes­flaskor. Denna plast är slitstark och tålig, passar därför bra i returflaskor. Polyester i tyg är samma sak som PET.

Miljörisk: Låg, eventuellt finns risk för läckage av ftalater till drycken i flaskorna. En ny studie visade att vatten i PET-flaskor hade högre halter av hormonstörande ämnen än vatten i glasflaskor.

2 Polyetylen – hög densitet, PE-HD

PEHDDetta är en vanlig plast i förpackningar för flytande ­produkter. Den är kraftigare och tätare än vanlig polyetylen (nummer 4).

Miljörisk: Inga i dag kända, bör dock inte upphettas.

3 Polyvinylklorid, PVC (undvik)

PVC

PVC används för butikspackning av kött, i byggnadsmaterial, i leksaker med mera. Ämnet är i sig hårt, därför tillsätts mjukgörare i form av ftalater. De kan utgöra en stor andel av produktens totala vikt. Mjukgörarna läcker ut under hela produktens livstid. Ftalater är hormonpåverkande, stör fortplantningen och det finns studier som påvisar risk för barn­allergier.
Miljörisk: Undvik om du kan.

4 Polyetylen – låg densitet , PE-LD

PELD

 Det här är materialet som vanliga plastpåsar görs av.
Miljörisk: Inga i dag kända, bör dock inte upphettas.

 

5 Polypropylen, PP

PP

Polypropylen är vanlig i förpackningar som ska tåla att bli varma, exempelvis till färdigmat som värms i micron, men finns i alla slags livsmedelsförpackningar.
Miljörisk: Inga i dag kända.

6 Polystyren, PS (undvik) 

PS

Polystyren är en relativt hård plast som används flitigt till bland annat leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. Används i expanderad form i cellplast, exempelvis i köttråg från mataffären. Tidigare har cellplast blåsts upp med hjälp av olika ozonnedbrytande ämnen. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel.
Miljörisk: Undvik om du kan.

7 Övriga plaster (undvik) 

O

Sjuan återfinns på mängder av olika plastprodukter, allt från cd-fodral till nappflaskor och matlådor. Den svarta plaststekspaden till teflonpannan är gjord av polyamid. Nylon är en polyamidplast. ABS-plast är vanlig i plastkonstruktioner av olika slag, kanske i din dammsugare. Här finns också bioplaster. Dessa plaster förknippas inte med risker. Men i gruppen finns också bland annat polykarbonat som är en hård och glasklar plast, finns kanske i din tillbringare hemma. Poly­karbonat innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. Från och med mars inför EU förbud av bisfenol A i napp­flaskor.
Miljörisk: Undvik om du kan, i synnerhet i ”matnära” tillämpningar.

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

Plast under ytan

Långt långt från land, mitt i Stilla Havet finns världens största soptipp.

Havsströmmarna formar en ellips mellan Nordamerika och Asien. I denna ellips samlas skräp, främst plast, som någon gång hamnat i havet och åkt med de stora havströmmarna till de hamnat mitt ute i havet. Här flyter plasten runt, strax under ytan som två jättestora rörliga soptippar. Uppskattningar tyder på att det rör sig om 3,5 miljoner ton plast samlat över en yta lika stor som Europa.

Skräp i haven påverkar miljön på många sätt. Det sköljs upp på stränderna över hela jorden. Områden som drabbas mest är de platser där de enorma soptipparna träffar land. Detta sker till exempel på Midwayöarna mitt i Stilla havet.

Plast bryts inte ner i haven men solens strålar gör att plast faller sönder i småbitar. Både fiskar och fåglar får i sig dessa plastbitar i tron om att det är mat. När plasterna kommit in i näringskedjan kan de förorena inte bara det djuret som får i sig plasten utan också djur och människor som äter fisk och fåglar.

Fyra femtedelar av allt skräp i havet kommer från land. Det betyder att om vi inte hade skräpat ner på land hade haven varit betydligt renare än vad de är idag. Tänk därför till en extra gång när du tar emot någon engångsprodukt, en plastpåse, en engångsmugg eller plastbestick. Allt spelar roll ingenting försvinner.

Film om de effekter skräpet i haven ger. OBS starka bilder.