Ekologisk mat

Idag tänkte jag slå ett slag för ekologiska varor!

I alla livsmedel som på ett eller annat sätt haft kontakt med bekämpningsmedel kan det finnas rester kvar. Det kan till exempel vara för att just den varan har behandlats med bekämpningsmedel eller kommit i kontakt med det under odling, uppfödning eller transport.

Eftersom många djur äter foder som består av växter så kan de också få i sig resterna och alltså kan de även finnas i till exempel mejeriprodukter och kött.

Rester av bekämpningsmedel kan finnas i alla livsmedel som behandlats eller kommit i kontakt med bekämpningsmedel under odling, uppfödning, lagring eller transport. Det gäller till exempel frukt, grönsaker och spannmål. Växter som används som djurfoder behandlas ibland med växtskyddsmedel och djur eller djurstallar kan behandlas med biocider och det betyder att rester även kan finnas i livsmedel som kött, mjölk och ägg. Rester av bekämpningsmedel kan också finnas i yt- och grundvatten.

IMG_2822

På Borås Energi och Miljö har vi ekologisk frukt. Foto: Fredrik Seger

Varje år gör konsumentverket en beräkning av olika utgifter i ett hushåll och där har de kommit fram till att om du byter några av de viktigaste (källa) varorna till ekologiska alternativ så gör det inte så stor skillnad i priset.

Om du i vår matsedel  byter ut kaffe, bananer, lättmjölk, lättyoghurt, ägg, potatis och morötter mot ekologiska alternativ så ökar kostnaden marginellt med cirka 100 kronor per månad.

Konsumentverket

Så ställ dig själv frågan: Visst har jag 100 kr som jag hellre lägger på ekologisk mat än på något annat? Ja!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *