Tallriksäventyr på Gässlösa reningsverk

I veckan byttes 100 så kallade tallrikar ut i en av bassängerna för kväverening på Gässlösa. Tallrikarna skapar bubblor i vattnet då luften från blåsmaskinerna kommer in i kvävesteget.

Någon som fick sig en överraskning i förra veckan var driftteknikern Jessica.

— Det såg ut som ett äventyrsbad här, vattnet sprutade upp i en stor stråle när jag gick förbi kvävereningen. Det såg rätt häftigt ut, säger hon.

Den tillfälliga fontänen berodde på en trasig tallrik. Senare visade det sig att fler än man först trott var trasiga och för att få bukt med problemet började man tömma den del av kvävereningen som var drabbad. Och det tar ett tag – bassängen är sju meter djup – en av de djupaste på Gässlösa. När vattnet tömts ut turades drift-teknikerna Simon, Mikael och Jessica om att klättra ner i bassängen och byta ut tallrikar. Ett jobb som kräver en del, för att inte tala om bra balans och
koordinationsförmåga. För vem vill stå på näsan i en avloppsvattenbassäng?

vadar-Jessica

 

— Det känns att jag är långt nere nu och det gör nästan ont i nacken när jag tittar upp,
säger Jessica nerifrån bassängen.
I den stunden känns det rätt bra att själv befinna sig på
marken och vara den som tittar ner.

Jessica flyttar på sig så att
Simon kan öppna luftventilen manuellt för att blåsa ur luftstammen som tallrikarna sitter på. Plötsligt står en stor stråle rakt upp i luften genom en borttagen tallrik, och Jessica får jobba vidare.

Under dagen bytte Mikael,
Simon och Jessica ut 100 tallrikar allt som allt och det motsvarar ungefär en femtedel av de som finns i just den här
kvävebassängen.

 

gamla och nya tallrikar

Tallrikarna är av plast och har ett överdrag av gummi. De ser ut som stora frisbees med små hål i där luften kommer igenom gummiduken. Diametern är cirka 500 millimeter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *