Rösta på din favorittoalett!

Hur skulle ditt liv skulle se ut om du inte hade tillgång till en toalett? Det är en hård verklighet för en tredjedel av världens befolkning.

Världstoalettdagen, den 19 november, har i år deklarerats som officiell FN-dag. Detta gjordes i samband med att FNs generalförsamling den 24 juli antog en resolution kring ”Sanitation for All”. Att just sanitet får extra uppmärksamhet är ingen slump. I raden av mål inom FNs Millennium Development Goals, är sanitet ett av de som sannolikt inte kommer uppnås innan 2015.

Verkligheten i Madagaskar

wateraid-ilovetoa-banner

 

Mustapha är 12 år och bor i Morondova, en liten stad på västkusten i Madagaskar. Han lever med sin familj i ett slumområde där det saknas tillgång till rent vatten och sanitet. Mellan husen kastar invånarna sina sopor. Flera toaletter har byggts hängandes över skräpet och toaletterna töms direkt på toppen av sopbergen. När tidvattnet kommer in svämmar det över området och tar med sig skräp och avföring in i folks hem.

–          Det händer ofta att jag inte kan gå i skolan för att jag är sjuk. För att få bättre liv så behöver vi en ordentlig toalett för varje hus så att vi inte blir sjuka. Jag vill göra mitt liv bättre. Jag vill kunna gå i skolan, berättar Mustapha.

Människors rätt till toalett är en fråga om säkerhet, jämställdhet, hälsa, utbildning och värdighet. Idag saknar 2,5 miljarder människor tillgång till en toalett och konsekvenserna är katastrofala. WaterAid arbetar för att alla människor ska ha tillgång till sanitet, kunskap i hygien och rent vatten.

#ilovetoa – rösta på din favorittoa så skänks 10 kr

WaterAid har bett 10 välkända personer att pimpa toaletter. Genom att rösta på din favorit skänker sponsorerna 10 kronor till WaterAids arbete. Sanitet och rent vatten är grunden till ett friskt och värdigt liv.

Röstningen pågår mellan den 15 och 22 november.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *