Etikettarkiv: kväverening

Tallriksäventyr på Gässlösa reningsverk

I veckan byttes 100 så kallade tallrikar ut i en av bassängerna för kväverening på Gässlösa. Tallrikarna skapar bubblor i vattnet då luften från blåsmaskinerna kommer in i kvävesteget.

Någon som fick sig en överraskning i förra veckan var driftteknikern Jessica.

— Det såg ut som ett äventyrsbad här, vattnet sprutade upp i en stor stråle när jag gick förbi kvävereningen. Det såg rätt häftigt ut, säger hon.

Den tillfälliga fontänen berodde på en trasig tallrik. Senare visade det sig att fler än man först trott var trasiga och för att få bukt med problemet började man tömma den del av kvävereningen som var drabbad. Och det tar ett tag – bassängen är sju meter djup – en av de djupaste på Gässlösa. När vattnet tömts ut turades drift-teknikerna Simon, Mikael och Jessica om att klättra ner i bassängen och byta ut tallrikar. Ett jobb som kräver en del, för att inte tala om bra balans och
koordinationsförmåga. För vem vill stå på näsan i en avloppsvattenbassäng?

vadar-Jessica

 

— Det känns att jag är långt nere nu och det gör nästan ont i nacken när jag tittar upp,
säger Jessica nerifrån bassängen.
I den stunden känns det rätt bra att själv befinna sig på
marken och vara den som tittar ner.

Jessica flyttar på sig så att
Simon kan öppna luftventilen manuellt för att blåsa ur luftstammen som tallrikarna sitter på. Plötsligt står en stor stråle rakt upp i luften genom en borttagen tallrik, och Jessica får jobba vidare.

Under dagen bytte Mikael,
Simon och Jessica ut 100 tallrikar allt som allt och det motsvarar ungefär en femtedel av de som finns i just den här
kvävebassängen.

 

gamla och nya tallrikar

Tallrikarna är av plast och har ett överdrag av gummi. De ser ut som stora frisbees med små hål i där luften kommer igenom gummiduken. Diametern är cirka 500 millimeter.

På jobbet med en instrumenttekniker

IMG_0244

Enver Mulahasanovic är instrumenttekniker på Borås Energi och Miljö. Han är som en doktor för företagets instrument och har ett kontrollprogram som sitt centrala verktyg.
Regnet vräker ner men han avböjer erbjudandet om att gå under paraply. Regn är inte något som bekymrar honom.
– Äh, jag har det här som skyddar uppe på huvudet, skojar han och menar sin lockiga kalufs.

Instrumenten finns lite varstans och få av dem gör mycket väsen av sig, men alla är väldigt viktiga för att våra processer ska fungera. Enver Mulahasanovic visar några av de olika mätarna och givarna som finns på Gässlösa reningsverk i Borås. Det är allt ifrån flödesmätare som visar mängden inkommande vatten, pH-mätare i bassängerna där kvävereningen sker till en ammoniummätare med fotosystem som analyserar intensiteten på en grön reagensvätska.
Det är svårt att säga exakt hur många instrument som finns på företaget, bara antalet mätare uppgår till cirka 1500.

Kalibreringar, köpa in nytt, jämföra kostnader, hålla jämna steg med utvecklingen, utföra underhållsjobb, att dokumentera och se till att allting verkligen fungerar. Allt detta ingår i hans arbetsuppgifter och man kan undra hur han kan hålla koll på allting.
– Kontrollprogrammet som vi har här på företaget, är ett bra hjälpmedel. Utan det skulle jag inte klara av att behålla överblicken, säger han.

Enver Mulahasanovic för protokoll över allt han gör och dokumenterar det i kontrollprogrammet. På så vis finns aktuell information om varje instrument i systemet och han kan se historik över vad som har gjorts och när och få uppdateringar om när det behöver göras på nytt. Varje dag finns ett schema med arbeten som ska utföras.Liksom instrumenten han har att göra med på arbetet vet han att livet måste levas i nutid.
– Man kan inte leva i dåtid, man måste se framåt och gå vidare. Om jag inte blickat framåt så skulle jag inte vara här i dag.

Han är uppväxt i forna Jugoslavien och kom till Sverige 1993. Fyra år senare fick han jobb som instrumenttekniker på det som då hette Gatukontoret i Borås och familjen flyttade hit. Balkankriget hade gjort att de lämnat hemlandet och tillfälligheterna såg till att det nya hemlandet blev Sverige. Därefter gällde det att börja om och lära nytt på många plan, men hans utbildning och erfarenhet inom instrumentteknik underlättade jobbsökandet. Han ler när han pratar om sitt arbete och sina kollegor:
– Jag har alltid trivts på jobbet harmonin har alltid funnits där, både med kollegor och jobbet i sig.

IMG_0265 IMG_0262