Lämna tillbaka din uttjänta elektronik i butik

Reglerna för elektronikavfall ändrades från och med den 1 oktober i år. Nu kan du lämna tillbaka ditt elektronikavfall i butiker som säljer elutrustning.

”En mot en”-principen innebär att du som konsument eller verksamhetsutövare kan lämna din gamla elprodukt i butiken när du köper en ny med samma funktion.

Butiker som säljer elutrustning och som har en försäljningsyta större än 400 kvadratmeter är skyldiga att ta emot smått elavfall. Detta oavsett mängd och även om du inte handlar något i butiken. De flesta butiker i de vanliga elektronikkedjorna ingår i denna grupp, men också större livsmedelsbutiker eller leksaksaffärer som säljer elektronik kan ingå. Det går att lämna in den gamla mobilen, hårfönen, elvispen eller den batteridrivna leksaken så länge yttermåtten är mindre än 25 cm.

Konsumenter kan naturligtvis även i fortsättningen lämna in sitt elavfall på kommunens återvinningscentraler. Elavfall kan innehålla farliga ämnen som kan förorena naturen och människors hälsa om det hanteras på fel sätt.

Källa: Naturvårdsverkets pressmeddelande från 2015-10-01

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *