David gör biogas av avloppsslam

I samband med vår kampanj, Borås Miljöhjälte 2015, känner vi några av våra egna miljöhjältar lite på pulsen. Först ut är David Malm som man hittar på Gässlösa avloppsreningsverk där han arbetar med att producera biogas.David Malm

David Malm arbetar som gruppledare inom affärsområdet biogas på Borås Energi och Miljö. Det är ett mångsidigt arbete som innebär att han ansvarar för driftteknikerna både ute på Gässlösa och på Sobacken. I hans arbetsuppgifter ingår bland annat att göra besiktningar och kontroller av säkerhetsutrustning, rutiner och arbetstillstånd. Han arbetar också själv som driftingenjör och har titeln gasföreståndare som innebär att han har hand om driften av Borås Energi och Miljös tankstationer för biogas. Han har då koll på hur mycket gas de har producerat och ansvaret för att se till att gas finns på alla tankställen.

På Gässlösa avloppsreningsverk arbetar man både med att rena avloppsvattnet för att återföra det till naturen och med att omvandla själva slammet till biogas. Slammet som bildas i avloppsvattnet samlas upp i fyra rötkammare som tillsammans rymmer 6000 kubikmeter. Genom den rötningsprocess som sedan sker i rötkamrarna bryts slammet ned och metangas bildas.

-Man renar gasen för att kunna använda den i bilar. Slammet från rötkamrarna på Gässlösa kan tillsammans med de rötkammare som finns på Sobacken förse hela 60 stadsbussar i Borås med biogas varje dag. Vi producerar nästan lika mycket biogas ur avloppsslammet från de kommunala reningsverken på Gässlösa som vi gör på Sobacken, men på Sobacken gör vi biogas av matavfallet i de svarta påsarna, säger David.

David studerade till energiingenjör med målet att arbeta med något som kan förbättra miljön. Först hamnade han i Skåne där han jobbade med fjärrvärme och efter att ha träffat kärleken blev det en flytt till Borås och arbete på Borås Energi och Miljö där David och hans kollegor bidrar genom sitt arbete till ett hållbarare samhälle och får kretsloppsstaden Borås att fungera.

-Genom vårt arbete kan vi som stad utnyttja våra sopor och vårt bajs till att köra våra bilar och tillsammans fasa ut oljan med våra egna resurser, säger David.

Han tycker att vi svenskar är relativt bra på att sortera, men då och då fastnar sådant man inte vill ha med in i processen så som bindor, trasor och annat som kan leda till driftproblem på reningsverket.

Även hemma tycker David att det är viktigt att tänka miljövänligt. Både han och sambon källsorterar, de har bytt ut sina lampor till lågenergilampor och planerar nu för solvärme genom solceller. De har också bytt till energisnålare fönster och satsar gärna på ekologisk mat om alternativet finns.

Om David skulle få skicka med Boråsarna några kloka ord vad det gäller miljötänkandet i vardagen tycker han att man bör undvika att spola ner något annat än toalettpapper och det som lämnar kroppen i toaletten. Man ska inte heller spola ner färg i avloppet. Han rekommenderar alla att tvätta sin bil på en riktig tvättanläggning istället för på gatan eller på gården. På så vis kan vi minska risken för att skadliga ämnen kommer ut i naturen och påverkar både människor och miljö.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *