Hur går det för fiskarna?

Det fiske som bedrivs i världens hav idag är inte hållbart. Det finns för många fiskare och yrkesfiskarnas fångstredskap är så effektiva att fiskbestånden krymper. 75 procent av Europas fiskebestånd är idag överfiskade. Här kan du se en kort film hur dagens fiske fungerar.

I EU är en fiskereform under framtagande. Denna reform syftar till att fisket ska nå vetenskapligt hållbara nivåer. En viktig fråga i denna reform är huruvida det ska vara tillåtet med utkast av fisk, när oönskade fångster slängs över bord mot en trolig död.

Igår träffades EUs fiskeministrar för att besluta om utkast av fisk. Sedan tidigare har Europaparlamentet föreslagit ett förbud mot utkast av fisk. Sverige var det enda land som röstade för parlamentets förslag och förslaget gick därmed inte igenom. När en så pass viktig fråga i reformen röstas ner påverkar detta hela reformen och det finns en risk att reformen inte kommer ge det resultat som krävs för att fisket ska bli hållbart.

Framöver kommer EU-kommissionen söka en kompromiss till det förslag som parlamentet tidigare lämnat innan den slutgiltiga reformen beslutas om hur fisket ska regleras framöver.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *