Tvättlina

Dosera måttligt när du tvättar

Visst är det härligt med ren tvätt som fått torka utomhus i sol och vind? Doften av sommaräng och tvättmedel är en oslagbar kombination. Ni som har möjlighet hänger nog gärna upp tvätten ute så att den torkar fortare. På så vis sparar ni energi och det går att tvätta mer på samma gång.

Men du, tänk på att inte ta för mycket tvättmedel. Det mjuka vattnet* i Borås gör att vi inte behöver ta så mycket för att kläderna ska bli rena. Välj minsta dosen, läs på förpackningen om du blir osäker på hur mycket du ska ta. En grundregel är att titta in i tvättrumman när tvättmedlet blandats in, bildas det nätt och jämnt ett skum har du tagit lagom mängd men om bildas mycket skum har du tagit för mycket.

Det är både för din egen och naturens skull du bör undvika överdosering. Dels kan du få hudirritationer eller till och med allergier av tvättmedel och dels får naturen ta emot för mycket tvättmedel som bland annat bidrar till övergödning.

  • Nya tvättmaskiner använder inte lika mycket vatten som äldre. Tillsätter du för mycket tvättmedel hinner kläderna inte sköljas rena. Dessutom finns det ofta en del tvättmedel kvar i maskinen när den är klar.
  • Har du eget avlopp? Välj ett tvättmedel som är fosfatfritt för att inte bidra till övergödningen.

*Mjukt vatten innebär att mängdden kalcium och magnesium inte är så höga.

/Rebecca Möller, miljöinformatör

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *