Världsmiljödagen 2013

Världsmiljödagen - Think. Eat. Save.

Idag den 5 juni är det Världsmiljödagen. En dag som initierats av FN. Årets tema är att minska matsvinnet, ”Think. Eat. Save.”. Produktionen av all mat som går förlorad i världen tar upp en odlingsyta som är större än USA. Helt i onödan. Det är ett enormt slöseri med värdefull odlingsmark och resurser som krävs för att odla.

Vi slänger idag flera gånger mer mat än vad som behövs för att mätta alla som går hungriga i världen. Resurserna som krävs för att producera all mat som går förlorad kan användas på bättre sätt. Vi kan alla påverka vår miljö genom hur vi konsumerar och agerar kring mat.

För att undvika att slänga värdefull mat kan du använda dig av följande nio tips.

1.       Skriv inköpslista.
Planera veckans måltider och notera vad som finns hemma och du behöver köpa.
 
2.       Använd listan.
Köp inte annat än det som du skrivit upp på din inköpslista. Enkelt, men samtidigt svårt att undvika alla ”köp mer än du behöver” erbjudanden.
 
3.       Köp inte storpack.
Affärer svämmar över av otroligt stora förpackningar, behöver du verkligen tre kilo äpplen kan du såklart köpa det. Men ofta räcker det kanske med ett par stycken.
 
4.       Håll koll på kylen och frysen.
Håll rätt temperatur i kylen och frysen, då håller maten längre.
 
5.       Håll ordning i kylen och frysen.
Ha för vana att ställa fram gamla varor ytterst i kylen. Lägg ny mat längst in. På så vis ser du alla värdefulla ostbitar och ägghalvor som du inte visste fanns.
 
6.       Rädda råvarorna.
Övermogen frukt är utmärkt i smoothies, krämer, pajer, ja allt där frukten tillreds.
Torrt bröd är utmärkt att rosta, eller till fattiga riddare.
 
7.       Använd upp resterna.
Har du mycket rester behöver du ju inte laga lunchlåda, om inte använd det till en sås eller gratäng. Nästan alla tillbehör kan användas i en pastasås, om du är tveksam, prova!
 
8.       Lukta och smaka istället för att slänga.
Har maten passerat sitt bäst före datum? Det är oftast inget fel på den.
 
9.       Använd frysen.
Tycker du att brödet blir torrt i kanterna? Frys in det, nästan allt går att frysa in. Håller mjöken på att bli gammal kan du frysa in den.
 
 
 
 
 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *