Ekopark planeras efter skogsbranden

ekopark_fran_skogsbrand-foto-Anders_Ekeblad

Foto: Anders Ekeblad

Sveaskog planerar att göra en ekopark av de cirka 1 500 hektar av företagets skogsmark som eldhärjats i den stora skogsbranden i Västmanland. Ekoparken skulle innebära en naturvårdsinsats som säkrar fortlevnaden för brandgynnade och brandberoende arter i hela Mellansverige.

En skogsbrand av den här storleken är en unik händelse ur naturvårdssynpunkt. I den skog som brunnit kommer snart nytt liv att spira. Hundratals arter av insekter, svampar, lavar och örter gynnas eller är direkt beroende av brand. – Genom att göra en ekopark kan vi säkra fortlevnaden av brandgynnade och brandberoende arter i hela mellansvenska skogsregionen, säger Sveaskogs vd Per-Olof Wedin i pressmeddelandet. Sveaskog kommer att initiera en dialog med Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket om samverkan kring planen på en stor ekopark, ett stort sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. Läs hela pressmeddelandet här: Sveaskog planerar ekopark av eldhärjade skogen

Vad är en ekopark?

En ekopark är ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. En ekopark är minst 1000 ha stor och minst 50% av den produktiva skogsmarken används som naturvårdsareal. I ekoparkerna styr de ekologiska värdena över de ekonomiska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *