Trevligt bemötande gör renhållningen lättare

– Vi tömde kärl på trånga villagator och ute i blåbärsriset. Det var jätteintressant att få vara med och arbeta som renhållningsarbetare, säger styrelseledamoten Erika Storme Martinger (s).

Under en heldag var hon med och hjälpte Peder Jonsson att hämta hushållsavfall i Målsryd, Aplared, Kinnarumma och Flymader.  Initiativet till att åka med kom från henne själv.

sopbigrl

– Vi i styrelsen för Borås Energi och Miljö fick erbjudandet om att besöka någon av bolagets verksamheter, jag ville känna på hur en arbetsdag är från början till slut, och inte bara åka med en liten stund. Det passar mig, säger hon.

Utmaningarna vad gäller säkerhet och arbetsmiljö inom renhållningsarbetet är många. Det är tungt och fysiskt krävande, gott om trånga utrymmen – på flera ställen måste sopbilen backa för att komma fram till tunnorna. Utfarterna är ibland överväxta av buskar som skymmer sikten.

Vädret var vackert och helt utan regn när hon var med men hon är väl medveten om att det inte alltid är så goda förutsättningar i jobbet. Vintertid med mörker, kyla och halka är ju förutsättningarna helt andra. Genom mindre åtgärder kan fastighetsägarna underlätta för dem som hämtar avfallet, till exempel genom att sanda på vintern och tänka över var och hur kärlen placeras. Det bör vara lätt för renhållningsarbetarna att komma fram och kärlet bör vara vänt med handtaget utåt vägen till. Det kan tyckas trivialt men med tanke på det stora antal kärl som ska tömmas på en dag underlättar detta arbetet väldigt mycket. Det trevliga bemötande som mötte dem under dagen gjorde också arbetet lättare.

– En kvinna kom ut och sa: ”åh, vad glad jag blir att ni kommer!” En annan ville träffa någon att prata med och såg ut att ha väntat på att få byta ett par ord med oss, säger Erika Storme Martinger (s).

Hon tyckte att det var mycket roligt att ha fått vara med och hjälpa en av vardagshjältarna, samtidigt har hon fått en större förståelse för renhållningsarbetarna.

/Rebecca Möller

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *