Rökgaskondensering – vad är en skrubber?

skrubber armeringsjärn

Armeringsjärnen markerar platsen för vart den nya skrubbern ska stå. Det är alltså här magin ska ske! Det är skrubbern som ska göra att vi sparar på både miljön och pengarna. Men vad är då en skrubber?

Skrubber tvättar rökgaser

En skrubber är den del i rökgaskondenseringen som tvättar rökgaserna. Rökgaserna sprayas med vatten, temperaturen på rökgaserna sänks och värmen överförs till vattnet. Vattnet (kondensatet) renas innan det släpps till avloppet och går till Gässlösa avloppsreningsverk. Det allra smutsigaste vattnet leds tillbaka till pannorna där de partiklarna fastnar i den torra rökgasreningen. Alltså kommer vi att släppa ut renare rökgaser och renare vatten. Dessutom kommer vi att återvinna en stor del av det rena vattnet (kondensatet) och använda i processen, det vinner miljön på!

När rökgaserna kyls ner så frigörs kondensationsvärme och den tar vi tillvara på och använder till fjärrvärmenätet. Vi beräknar att vi ska få ut ca 8 MW extra tack vare rökgaskondenseringen.

skrubber-utifrån_3

Skrubbern är det vita på bilden, det blåa är en ny skorsten och den grå pelaren är den befintliga skorstenen, färgerna överrensstämmer inte med verkligheten. Skrubbern kommer att levereras med lastbil och eftersom skrubbern är 20 meter hög så kommer delar av vägnätet i Borås stängas av natten då skrubbern levereras.

2 reaktion på “Rökgaskondensering – vad är en skrubber?

 1. Mylin Olsén

  Hej,
  En av mina frågor är besvarade tack vare er blogg. Håller på att skriva en uppsats om Skrubber, Kondensatrening och Kemikalier. Undrar om jag kan få några tips om de två andra nämnda ämne?

  Tack på förhand!

  Svara
  1. Elin AdolfssonElin Adolfsson Inläggsförfattare

   Hej! Vad roligt att vi kunde hjälpa till! Jag får ursäkta att vi inte har svarat tidigare, jag har inte arbetat sedan april. Jag antar att du redan är klar med din uppsats och om du vill får du gärna maila den till mig så kanske vi kan lägga upp den här på bloggen! :)

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *