Elva millimeter mindre – 2000 ton lättare

Brukar du köpa en take away-kaffe i farten? I så fall – sluta med det! För ärligt talat, hur gott är det att dricka kaffe på vägen? Hinner du verkligen känna hur det smakar? Är det inte mycket skönare om du sätter dig ner i en soffa på caféet, lutar dig tillbaka och blundar medan du njuter av den första klunken kaffe? Kaffe som du dricker ur en riktig kaffemugg och inte någon ostadig skållhet pappersmugg.

Pappersmugg vs vanlig mugg

Där har vi den förresten! Miljöboven pappersmuggen. En liten pappersmugg kan tyckas oskyldig men faktum är att enligt en rapport skriven på initiativ av EEPN, Europeiska Pappersnätverket, så utgör pappersproduktionen minst 7 % av världens klimatpåverkande utsläpp. Det är mer än all flygtrafik släpper ut!

Elva millimeter mindre

Under ett seminarium i London presenterades några exempel på hur stora brittiska företag sparar på papper – och pengar. En butikskedja minskade storleken på sina toapappersrullar från 123 till 112 millimeter. Det låter lite, gör verkligen elva millimeter någon skillnad? I det här fallet gjorde det stor skillnad, transporterna har minskat med 500 lastbilslass per år och förbrukningen av kartong har minskat med ca 300 ton. Totalt minskade det utsläppen med ca 2140 ton CO2e!

Tänk efter nästa gång du funderar på en take away, kanske vore det bättre för både dig och hela vår värld om du istället satte dig ner och slappnade av en stund?!

Källa: Naturskyddsföreningen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *