Tuffare tider för den som skräpar ned!

Redan idag är det förbjudet att skräpa ner på allmänna platser. Den som skräpar ner kan dömas till böter eller fängelse. Men trots detta har nedskräpning fortsatt i samhället och kanske till och med ökat. Nedskräpning tenderar att skapa en negativ spiral. Skräp drar till sig skräp. Skräpet är inte alltid miljöfarligt, men nedbrytningstiderna är långa och blir med andra ord liggande tills en eventuell städpatrull dyker upp. En hel del skräp sprids troligtvis också med vattendragen ut till haven. Undersökningar visar att fisken i haven innehåller väldigt mycket plastpartiklar.

Alla har vi väl sett någon slänga eller lämna skräp i naturen? Kanske känner vi också med oss att vi själva har slarvat någon gång? Däremot känner vi inte till att någon har fått en bot för detta.

Nu vill Miljödepratementet ändra på detta. Det ska bli lättare att komma åt mindre allvarliga överträdelser, som mer handlar om hänsynslöst beteende, än allvarliga överträdelser som risker att skada hälsa eller miljö.

Redan till 1 juli föreslås denna lagändring börja gälla. Då får vi se om det är fler som tänker till en extra gång innan skräpet slängs iväg i naturen! Det går ju utmärkt att bära med sig skräpet till närmaste papperskorg eller rent av ta med sig detta hem igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *