Få kommuner sorterar ut matavfall

Nu kan man läsa om en undersökning som Sveriges radio låtit göra. Den visar på att färre än 50 % av landets kommuner sorterar ut matavfall.

Vad synd att det inte är fler! Matavfall är en viktig resurs. Enligt Avfall Sverige kan en personbil köra 2,5 km på en soppåse rötat matavfall. På 1 000 bananskal kan man köra närmare 100 km. Varje svensk ger upphov till nästan 100 kg matavfall per år, främst grönsaks- och fruktrester. Av matavfallet från ett hushåll med fyra personer kan man producera gas som räcker för att köra bil 7,2 km per vecka. 

De flesta familjer kör mer än så, det vill säga matavfallet räcker inte för det stora transportbehovet. Men det är viktigt att matavfall tas tillvara för att minska behovet av de fossila bränslena som olja och diesel.

I Borås satsar vi på biogas och ser matavfallet från hushåll som en viktig resurs. I år ökade biogasförsäljningen med ungefär 50 %! Det är full fart frammåt med biogas i Borås.

Vi vill uppmana fler kommuner till att satsa på insamling av matavfall! Den ger det miljövänligaste fordonsbränslet som finns på marknaden idag, nämligen biogas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *